RisingUpin sovittelumenetelmä
Elokapinalla on nyt olemassa konfliktinsovitteluun erikoistunut työryhmä. Työryhmään voi ottaa yhteyttä sovittelu@elokapina.me
Ristiriitoja tulee - Pidetään niitä oppimisen ja muutoksen mahdollisuuksina! Tällä tavalla prosessi kulkee:
-
Reflektoidaan asioita. Huomaatko omat arat paikkasi – mikä triggeröi? Mikä saa pinnan palamaan tietyissä olosuhteissa? Mikä on oma panoksesi tilanteeseen? Voi olla hyödyllistä kirjoittaa asioita ylös ja/tai jutella ne läpi sellaisen ystävän kanssa, joka ei ole mukana ristiriidassa suoraan. (Huomaa myös, että ystäväsi ei ole puolueeton.)
-
Onko joku arvoistamme tai periaatteistamme tullut rikotuksi? Etsi joku, joka on mukana toiminnassa, johon luotat ja jonka kanssa voit keskustella tästä ja mahdollisesta triggeristäsi. Yritä löytää tapa keskutella ristiriidan tois/ten osapuol/ten kanssa.
-
Tapaa kasvokkain henkilö(t), joiden kanssa ristiriita on - älä yritä selvittää sitä netissä. Puhelinkaan ei ole kovin hyvä tähän.
-
Jos sinulla ei ole turvallinen olo tapaamisesta, älä tapaa.
-
Jos ristiriitaan liittyy epämiellyttävää käytöstä tai vallan hyväksikäyttöä, tätä askelta voidaan kuvata “Calling in":ksi. Calling in tarkoittaa, että yritetään löytää myötätuntoisia kommunikointitapoja syyllisen kanssa. Näin kasvatetaan oppimisen mahdollisuutta ja muutosvoimaisen oikeuden toteutumista – olosuhteiden muutos estää rikkomuksen tapahtumisen uudelleen.
-
Kun ihmisiä kohdataan, on tärkeää, että he tuntevat olonsa turvalliseksi – muuten heistä tulee puolustautuvia-aggressiivisia. On hyvä pitää molempien osapuolien tukijamäärää suurin piirtein samansuuruisina, jotta kenellekään ei tule tunnetta altavastaamisesta.
-
Voi auttaa pyytää mukaan ulkopuolinen välittäjä/sovittelija. Jos toimitte niin, on hyvä pyrkiä sopuun tästä henkilöstä.
-
Voi olla välttämätöntä järjestää useampi tapaaminen ennen kuin sovittelu saavutetaan. Tämä on prosessi ja se ottaa aikansa.
-
-
Meillä on rajallinen kapasiteetti ratkaista ristiriitoja keskitetysti. Jos mikään ylläolevista ei toimi, kirjoita ongelmatilanteestasi uusiutuvan kulttuurin konfliktinsovitteluun erikoistuneelle työryhmälle sovittelu@elokapina.me
Ryhmä yrittää reagoida mahdollisimman pian.-
Ryhmä saattaa pyrkiä korjaamaan tilannetta mm seuraavilla tavoilla:
- Kirjoittaa takaisin ja kertoa näkemyksensä
- Yrittää löytää välittäjiä/sovittelijoita apuun
- Ehdottaa ratkaisua / Vaatia jotakuta muuttamaan käyttäytymistään
-
Ryhmä saattaa pyrkiä korjaamaan tilannetta mm seuraavilla tavoilla:
-
Sovittelun jälkeenkin loukkaamista saattaa tapahtua. Jos näin käy tai jos toinen henkilö eie ylipäänsä lähde mukaan sovitteluun, callouttaamista voidaan käyttää varoittamaan muita mahdollisesta vahingosta. Sen pitää kuitenkin tapahtua vain, jos ensin on yritetty yllä mainittuja tapoja tai sovittelusta ym on kieltäydytty. Callouttaamisella voidaan varoittaa laajempaa verkostoa riskeistä liittyen jonkun henkilön tai ryhmän kanssa toimimiseen.
-
Äärimmäisissä tapauksissa ihmisiä saatetaan joutua jättämään liike - sitä ei kuitenkaan tehdä kevyin perustein, koska tarvitsemme toisiamme ja meillä kaikilla on taakkamme.
-
Sovitteluryhmällä on lopullinen sana. Jos on tarpeen, se voi määritellä, rikotaanko vakavasti jotain arvoa tai periaatetta ja jos, se tulee mukaan prosessiin. Sillä on rajattu kapasiteetti eikä se ole aina oikeassa. Sillä ei ole jumalankaltaista roolia ja on aina parempi, jos osapuolet pystyvät ratkomaan tilanteen keskenään. Muutos syntyy rakkaudesta ja myötätunnosta – ollaan itse muutos, jonka haluamme nähdä!