Ohjeet Elokapinan @elokapina.me sähköpostitilien käyttöön

Ohjeet Elokapinan @elokapina.me sähköpostitilien käyttöön

Elokapinan sähköpostiin voi kirjautua osoitteessa:
https://mail.elokapina.fi

Työryhmille, paikallisryhmille ja teemaryhmille on tarjolla omat tunnukset.

Huom! Jos työryhmäsi on uusi, etkä ole vielä saanut tiliä, ota yhteyttä ylläpitoon @xryllapito ja luomme työryhmälle tunnukset.

Uudelleenohjaukset

Sähköpostin voi myös uudelleenohjata tarvittaessa omaan (tai useampaan) sähköpostiin. Voidaan asettaa joko:

  1. suora ohjaus, jolloin webmailiin ei jää kopioita ja vastaaminen siten, että haluamasi @elokapina.me osoite näkyy omana osoitteena vastauksessa vaikeutuu
  2. ohjaus kopiolla, jolloin webmailiin jää myös kopio alkuperäisestä viestistä

Jälkimmäinen on käytännöllisempi vaihtoehto, koska sähköpostia voi käyttää tarvittaessa useampi henkilö ja vastaaminen Reply-toiminnolla onnistuu ryhmannimi@elokapina.me-osoitteesta.

Ohjauksen saa pyytämällä sitä ylläpidolta @xryllapito viestillä.

Salasanan uusiminen

Jos epäilet, että joku ulkopuolinen on saanut pääsyn sähköpostiin, on hyvä vaihtaa salasanaa.

Salasanan uusimispyyntö tarvittaessa myös @xryllapito -tilin kautta.

:information_source: Alla muutama sana tietoturvasta

Kalasteluviestit

Kalastelupostit ovat sähköpostitileille lähetettyjä sähköposteja, jossa lähettäjä haluaa saada käsiinsä jotain tärkeätä tietota Elokapinan toiminnasta.

Kalasteluviestien yleisiä tuntomerkkejä:

  • lähettäjä esiintyy jonain luotettavana tahona (esim. elokapinan tai tunnetun sähköposti-palveluntarjoajan kuten Googlen tai Microsoftin sähköpostijärjestelmänä, teknisenä tukena tai johtohenkilönä)
  • viestissä on linkki, jota pyydetään klikkaamaan ja kirjautumaan ulkoiseen palveluun tilin käyttäjätunnuksilla (tai vaihtamaan esimerkiksi salasana)
  • postissa luodaan yleensä lisäksi vielä kiireen tuntua (esim. “vaihda salasanasi nyt, vain 24 tuntia aikaa ennen kuin tilisi jäädytetään” tai väitetään sähköpostikiintiön täyttyneen tai sähköpostitilin sulkeutuvan, jollei viestiin vastata tai anneta lomakkeella pyydettyjä tietoja).

Miten toimia jos epäilee viestiä kalasteluviestiksi?

  • Älä klikkaa tässä vaiheessa mahdollista sähköpostissa olevaa linkkiä / nappia.
  • Useimmiten helppo tapa tunnistaa kalastelusähköposti on katsoa lähettäjän sähköpostiosoitetta viemällä hiiren lähettäjän nimen päälle – jos viestin lähettäjän osoite vaikuttaa epäilyttävältä voi viestin yleensä poistaa.

Esimerkki:


Tässä tapauksessa lähettäjän osoitteeksi paljastuu achknotify.elokapina.me@nooteoboom.com, josta voi sitten päätellä kyseessä olevan joku muu taho kuin Elokapinan ylläpito tai infratiimi.

  • Tarkista mihin osoitteeseen linkki tai nappi johtaa: Vie kursori linkin päälle (älä klikkaa tekstiä / nappia). Sivun vasemmassa alareunassa näkyy osoite, johon linkki vie. Jos osoite ei ole uskottava, viesti on todennäköisesti väärennös.
  • Jos on pienintäkään syytä epäillä viestin aitoutta, älä avaa siinä olevia linkkejä, vaan kysy apua ylläpidolta.

Huom! Infratiimi ei lähetä sähköpostin kautta tunnuksia tai pyydä salasanoja uudestaan, vaan nämä hoidetaan mielellään muita salattuja väyliä pitkin.

Jos olet saanut kalasteluviestejä, ota yhteyttä ylläpitoon. Raportoi ainoastaan ne kalasteluyritykset, joissa urkitaan salasanoja. Älä koskaan luovuta tunnuksiasi tai salasanojasi muiden käyttöön!

Sähköpostiin voi laittaa päälle asetuksista myös vahvennetun tunnistautumisen (2FA - tähän tulossa ohjeet) päälle, jolloin ei haittaa vaikka salasanan antaisikin vahingossa - tiliin ei pääse siitä huolimatta käsiksi.

2 Likes