Uutiskirje 4/2020

Lue selaimessa English

Elokapinan syyskuun 2020 uutiskirje

SISÄLLYS

Elokapinan Syyskapina alkaa 1.10.
Ohjelmassa Helsingissä
Kansankokous Helsingissä 4.10.
Veriprikaati Helsingissä 5.10.

Tule mukaan toimintaan!
Turun paikallisryhmään
Kristittyjen Elokapinaan
Perehdytys Elokapinaan etänä joka torstai klo 18

Tule vapaaehtoiseksi!
Blogityöryhmä etsii koordinaattoreita ja sisällöntuottajia
Rethinking-työryhmä etsii koordinaattoreita
Mukaan mediatyöryhmään

Menneitä tapahtumia

HELSINGISSÄ

 • Queerkapina -aktio 12.9.
 • Nälkälakko tulevaisuuden puolesta -aktio10.–21.8.2020
 • #Datteln4Blockade 14.8.
 • Tulevaisuuden kahvila Esplanadin puistossa 22.7.

JOENSUUSSA
-Joensuun paikallisryhmä teki 25.-26.7. retken NomadTowniin ja Kuhasaloon

TURUSSA

 • Turun paikallisryhmä Suomen luonnon puolesta -mielenosoituksessa Veriprikaatina 5.9.

Elokapinan Syyskapina alkaa 1.10.!

Viimeisimmän tiedon mukaan ilmaston ja ekologian kriisi on paitsi tunnistettua vakavampi, nyt myös eksistentiaalinen uhka ihmiskunnalle. Johtavat tutkijat sanovat, että sivilisaation romahtaminen on nyt nykyisen kehityskulun todennäköisin lopputulema. Silti, ja etenkin tänä vuonna nähtyjä päättäväisiä koronatoimia vasten, poliittisen järjestelmän toimettomuus käy yhä räikeämmäksi. Greta Thunbergin sanoin: johtajamme puhuvat “eksistentiaalisesta kriisistä”, ja silti, kun kyse on oikeista toimenpiteistä, kiellämme vieläkin todellisuuden. Kuilu sen välillä, mitä meidän täytyy tehdä, ja mitä oikeasti teemme, levenee päivä päivältä.

On kapinoitava. Omaksi itsepuolustukseksemme, ja moraalisesta velvollisuudesta kaikkia lajitovereitamme kohtaan, on yritettävä pelastaa ihmissivilisaatio romahdukselta, ja pienennettävä joukkokuolemien riskiä. Jos siinä sivussa pelastamme myös lumiset talvet, sen parempi. Tule mukaan!

Vaadimme Suomen hallitukselta: Kertokaa vihdoin totuus. Julistakaa ilmastohätätila ja aloittakaa tilanteen vakavuuden mukainen säännöllinen valtiollinen tiedottaminen ilmastokriisin etenemisestä. Koronakriisin suhteen olette pääsääntöisesti toimineet asianmukaisella ripeydellä, ja viestineet tiheään uhan todellisesta kokoluokasta koko väestölle, ymmärrettävyyteen ja selkeyteen pyrkien. Toimikaa näin nyt myös ilmaston ja ekologisen kriisin suhteen.

Vaadimme hallitukselta sanojen lisäksi myös tekoja : Toimikaa totuuden edellyttämällä tavoin. Suomen tulee vuodesta 2021 alkaen vähentää nettohiilipäästöjä joka vuosi 20% nykytasosta (7Mt*/vuosi), siten että Suomi on hiilineutraali vuonna 2025. Jotta pysyvä ja oikeudenmukainen muutos hiilineutraaliin yhteiskuntaan onnistuu, on samanaikaisesti aloitettava ekologinen jälleenrakennus – siinä hengessä ja laajuudessa kuten esimerkiksi suomalainen BIOS-tutkimusyksikkö sitä ehdottaa.
(*7 miljoonaa tonnia CO2-ekvivalentteina nettopäästöinä)

Uskomme, että juuri Marinin hallitus pystyy tekemään tarpeelliset, tilanteen todellisen vakavuuden edellyttämät ilmastotoimet. Jos ei tämä hallitus, mikä sitten? Se, että Suomen valtio ei yritä muuttaa nykyistä kehitystä ja yhteiskunnan ennustettua kehitysrataa tekee siitä valitettavasti osasyyllisen nykyisten ja tulevien sukupolvien joukkomurhaan. Meillä on viesti hallitukselle: Olemme tätä parempia.

Ohjelmassa Helsingissä

1.10.–7.10. Kapinakeskus
1.10. Kapinanjulistus klo 18 Senaatintorilla
2.10. Veriprikaati-työpaja
2.10. Kerro totuus -tiedepaneeli: viesti tieteilijöiltä ympäristö- & ilmastokriisin vakavuudesta
3.10. Hätäjarrutus-mielenosoitus
4.10. Kansalaiskokous
5.10. Veriprikaati-performanssi
5.10. Sukupuuttopuhe
7.10. Sukupuuttopuhe
7. – 8.10. suunnitteilla Hautajaiskulkue-aktio, tehtäväksi samana päivänä eri kaupungeissa ympäri Suomen.

Musiikkia, lavarunoutta, ja paljon muuta, sekä Helsingissä että muilla paikkakunnilla!

Tarkempaa infoa tapahtumista on tulossa pian erillisessä Syyskapina-kirjeessä, nettisivuillamme sekä sosiaalisen median kanavillamme!

Päivittyvä ohjelma Basessa

Kansankokous Helsingissä 4.10.

Elokapinan kolmas vaatimus koskee demokratian laajentamista ja vahvistamista ottamalla käyttöön satunnaisotannalla valitun kansalaisfoorumin pohtimaan sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti realistisia ja hyväksyttäviä sekä oikeudenmukaisia keinoja saavuttaa hiilineutraali ja ekologisesti tasapainoinen yhteiskunta. Mutta mikä on kansalaisfoorumi ja miten se toimii?

Elokapinan kansalaisfoorumityöryhmä järjestää syyskapinan aikana Elokapinan sisäisen kansankokouksen. Sunnuntaina 4.10. (n. klo 11–17) järjestettävässä kokouksessa pohditaan, mitä lainsäädännöllistä sääntelyä olemme Suomen asukkaina valmiit hyväksymään, jotta Suomi voi saavuttaa hiilineutraaliuden 2025 mennessä. ILMOITTAUDU MUKAAN

Viittaamme kansankokouksella pienimuotoiseen, avoimeen kokoontumiseen ja kansalaisfoorumilla Elokapinan kolmannen vaatimuksen tarkoittamaa kansallista, satunnaisotantaa hyödyntämällä valittua elintä.

Haluatko liittyä kansalaisfoorumityöryhmään? Ota yhteyttä Wiressä @jasminaspirulina tai @putkipauli tai Basessa.

Veriprikaati Helsingissä 5.10.

Syyskapinan aikana jättimäinen Veriprikaati kokoontuu Helsinkiin muistuttamaan meitä siitä, että ilmasto- ja ekologinen kriisi ovat totta, ja tapahtuvat paraikaa. Veriprikaati performanssia varten kutsumme mukaan kaikki kiinnostuneet, jo aikaisemmin Veriprikaatiin osallistuneet sekä ihmiset uuden äärellä. Tätä varten on Wireen muodostettu oma ryhmänsä, johon pääsee mukaan laittamalla viestiä @elokuu. Tervetuloa!

Tule mukaan toimintaan!

Näyttökuva 2020-9-18 kello 20.15.59-1

Turun paikallisryhmään

Tervetuloa mukaan Turun paikallisrymään! Suunnitelmissa syksylle on uusien veriprikaatilaisten perehdyttäminen asujen tekemiseen ja performanssiin. Luvassa on myös Uusien ilta 11.10. ja Die in.

Ota yhteyttä Turun paikallisryhmään

118884305_110183294154844_4631526623718420610_n

Kristittyjen Elokapinaan

Elokapinassa on mukana innostunut kristittyjen porukka, joka lähestyy ilmasto- ja ympäristöaktivismia kristillisestä identeetistä käsin.

Käsky luomakunnan varjelemiseen velvoittaa meitä kristittyjä toimimaan. Luomaansa maailmaa rakastava Jumala antaa meille toivoa ilmastonmuutoksen selättämisestä, sekä innoittaa luomakunnan suojelemiseen. Jeesuksen esimerkki radikaalista oikeudenmukaisuudesta ja opetus lähimmäisen rakastamisesta herättävät tarkastelemaan ilmastonmuutosta eriarvoisuuden näkökulmasta. Oman yhteiskuntansa sääntöjen kyseenalaistaminen sekä Jeesuksen rakkaudelliset – ja sääntöjä rikkovat – teot inspiroivat meitä kansalaistottelemattomuuteen.

Jos kristillinen näkökulma kapinointiin kiinnostaa, tule mukaan!

Tulevia tapahtumia

 • Kokous to 24.9. klo 17-19 Helsingissä . Paikka varmistuu myöhemmin. Etäyhteys tulossa. Suunnitellemme kapinaviikon toimintaamme ja ilmastomessua.
  - Ilmastomessu Helsingissä 25.10. klo 10 (Temppeliaukion kirkko, Lutherinkatu 3), avoin kaikille!
  Kulkuyhteydet
  Esteettömyystiedot: Temppeliaukion kirkon sisäänkäynti ja kirkkosali ovat katutasossa. Pyörätuolilla, rollaattorilla ja lastenrattaiden kanssa pääsee kirkossa liikkumaan hyvin. Kirkkosalissa on induktiosilmukka.

Seuraa viestintäämme Facebookissa!

kristityt@elokapina.me

Perehdytys Elokapinaan etänä joka torstai klo 18

Turhauttaako ilmastopolitiikan hitaus? Oletko miettinyt, missä voisit tavata muita ihmisiä, jotka jakavat samat huolet ja joilla on halu toimia?

Tule perehdytysiltaan tutustumaan Elokapinan tapoihin kapinoida, vaatimuksiin ja arvoihin, sekä työryhmiin. Voit kysyä toiminnastamme jo pidempään mukana olleilta kapinallisilta. Halutessasi pääset heti mukaan kapinoimaan, mutta perehdytykseen osallistuminen ei sido mihinkään. Perehdytys järjestetään etäyhteydellä joka torstai klo 18-20.

Tapahtuma järjestetään videoyhteyden välityksellä Jitsi-palvelua käyttäen. Ohjeet

Tämä tapahtuma järjestetään suomeksi tai englanniksi, osallistujista riippuen!

Linkki etäyhteyteen

Tule vapaaehtoiseksi!

Blogityöryhmä etsii koordinaattoreita ja sisällöntuottajia

Blogimme etsii kahta koordinaattoria pitämään yllä toimituksen työskentelyä yhdessä sovitun aikataulun mukaisesti. Tehtävässä myös viestitään blogiryhmän uutisista/tarpeista emoryhmän (media- ja viestintä) suuntaan. Homma ei ole vaikea, päin vastoin edelliset koordinaattorit ovat kokeneet työn inspiroivaksi. Etsimme koordinaattoreita enintään 6 kuukauden mittaiselle jaksolle, mutta voit olla koordinaattorina lyhyemmänkin pätkän. Pyynnöstä kirjoitamme koordinaattoreille työtodistuksen, jota voi käyttää työnhaussa hyödyksi. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä: blogi@elokapina.me.

Koordinaattoreiden lisäksi etsimme kirjoittajia, runoilijoita, piirtäjiä, valokuvaajia ynnä muita monimuotoisen ja moniäänisen blogin sisällöntuottajia.
Lue toimitusprosessista

Rethinking-työryhmä etsii koordinaattoreita

“Rethinking”-haastattelusarjassamme ajatellaan asiat rohkeasti uusiksi. Aikamme kriisejä katsotaan uusin silmin, jotta yhteiskuntamme voi reagoida niihin tavalla, joka turvaa elämän edellytykset luonnolle ja ihmisille myös tulevaisuudessa. Haastattelemme oman asiansa asiantuntijoita akateemikoista ilmastonuoriin.

Työryhmä etsii 1-2 koordinaattoria pitämään yllä työryhmän työskentelyä ja ideoimaan uusia haastatteluita. Sarja on pitkälti kokeilu, joka on tekijöidensä näköiden; uudet koordinaattorit pääsevät vaikuttamaan miltä sarja tulevaisuudessa näyttää. Etsimme koordinaattoreita max 6 kuukauden mittaiselle jaksolle, mutta voit olla koordinaattorina lyhyemmänkin pätkän. Pyynnöstä kirjoitamme koordinaattoreille työtodistuksen, jota voi käyttää työnhaussa hyödyksi. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä työryhmän edelliseen koordinaattoriin Wiressä @metta.

Mukaan mediatyöryhmään

Kiinnostaako some tai vaikkapa aktiotiedottaminen? Mediatyöryhmä kaipaa lisäkäsiä erityisesti Twitter-tiimiin ja Facebook-tiimiin postaamaan, jakamaan, moderoimaan tai vastailemaan viesteihin. Mediatiimissä voi tehdä myös grafiikkaa, instagramia, uutiskirjettä, lehdistötiedotteita, blogia, Rethinking-haastattelusarjaa tai valo- ja videokuvausta. Kukin kiinnostuksensa mukaan! Ota yhteyttä yhteyshenkilöihin Basessa tai lähetä mailia media@elokapina.me.

Menneitä tapahtumia

Kuva: Muusikko Paleface (keskellä) osoittamassa solidaarisuuttaan nälkälakkoteltalla Helsingissä.

HELSINGISSÄ

Queerkapina -aktiossa kuusi Elokapinan aktivistia liimasi kätensä Helsingin Aleksanterinkadun H&M-liikkeen näyteikkunoihin Helsinki Pride-viikon pääpäivänä lauantaina 12.9.2020 iltapäivällä, suosittuun shoppailuaikaan. Aktiossa ja samanaikaisessa mielenosoituksessa vastustettiin viher- ja pinkkipesua. Lue lisää

Nälkälakko tulevaisuuden puolesta -aktio Kansalaistorilla 10.–21.8.2020 herätti laajaa huomiota. Kolme elokapinallista oli nälkälakossa vaatiakseen hallitukselta konkreettisia ilmastotoimia ja suoraa puhetta ilmastotieteestä. Lue lisää

#Datteln4Blockade 14.8. pysäytti liikenteen Friday’s for Future -koululakkoliikkeen kaksivuotispäivänä eduskuntatalon edessä, vaatien ilmastohätätilan mukaisia tekoja. Lue lisää

Tulevaisuuden kahvila Esplanadin puistossa 22.7 . levittäytyi kulkuväylälle vaatimaan, että koronaelvytyksen tulee olla ilmasto- ja ekologista kriisiä korjaavaa.

JOENSUUN paikallisryhmä teki 25.-26.7. retken NomadTowniin ja Kuhasaloon yhdessä helsinkiläisten ja jyväskyläläisten kapinallisten kanssa. Lue lisää

TURUN paikallisryhmä saapui 5.9. järjestettyyn Suomen luonnon puolesta -mielenosoitukseen Veriprikaatina Taidelautalla Aurajokea pitkin, ja rantautui yleisön joukkoon kulkemaan. Veriprikaati herätti ihastusta ja kiinnostusta yleisön joukossa.

Yhdessä kapinoiden elämän puolesta, kohti uutta normaalia,

Elokapinan viestintätiimi

3 Likes