Uutiskirje 2/2021

Elokapinan Uutiskirje 2/2021

Lue selaimessa | in English

Elokapinan uutiskirje 2/2021

SISÄLLYS

Kesäkapina 16.6 alkaen
Kapina saapuu kesäkuussa Helsinkiin
Liity Kesäkapinaan!

Ajankohtaista
Queerkapinan tutustumispuhelu ma 10.5. klo 18–19
Webinaari: Citizens’ Assemblies to tackle the Climate Crisis ma 10.5. klo 19-20.30
Kansalaistottelemattomuuskoulutus ma 17.5. klo 16-20.30 (etä)
Perehdytys Elokapinaan keskiviikkona 19.5. klo 18-20 (etä)
Eläinkapinan esittelypuhelu tiistaina 25.5. klo 18

Ryhmissä tapahtuu
Elokapina Nuoret tapaa torstaisin klo 19-21
Yhteisö ja Kasvu tukee ryhmien järjestäytymistä
Elokapinan blogissa asiaa antifasismista
Taideryhmässä tuodaan aktioihin väriä

Tule mukaan!
Kansalaisfoorumiryhmä etsii erityisesti viestijöitä
Mediatyöryhmässä suunnitellaan työpajoja ja kaivataan kaikenlaisia tekijöitä
Menneitä tapahtumia
Fortumin pääkonttori sai ansaitsemansa viherpesun
Vapputervehdys uhanalaisilta suohyönteisiltä
Yhden kapina -aktioita huhtikuussa eri paikkakunnlla

Kesäkapina 16.6. alkaen

Kapina saapuu kesäkuussa Helsinkiin

Elokapina saapuu kesäkuussa Helsinkin protestoimaan. Nyt on vuosi 2021. Tämä uhkapeli ihmisten hengillä on mennyt liian pitkälle.

Elämän jatkuvuudesta välittävinä ihmisinä tehtävämme on kapinoida käynnissä olevaa tuhoamista vastaan. Kukaan oikealla tai vasemmalla ei oikeasti halua sitä maailmaa, jota kohti olemme edelleen menossa. Meidän täytyy ylittää poliittinen kiistelymme ja tehdä tämä selväksi, rajoja ylittävän toiminnan kautta. Ota 16.6. alkaen vapaaksi niin monta päivää kuin pystyt ja liity joukkoihimme kaduille – siitä tulee kaunista, hauskaa ja ennennäkemätöntä. Paikan päällä on myös musiikkia, ruokaa, koulutuksia ja kaikkea kivaa.

Tiedotamme lähempänä Kapinakirjeessä!

Liity Kesäkapinaan!

Olethan jo käynyt perehdytyksen Elokapinaan? Siellä kerromme lisää toiminnastamme, ja pääset mukaan keskustelukanavillemme. Jos perehdytys Elokapinaan on jo käyty, ja olet kiinnostunut kansalaistottelemattomuudesta, käy kansalaistottelemattomuuskoulutus. Seuraavasta perehdytyksestä ja koulutuksesta kerrotaan tässä uutiskirjeessä, ja linkkejä niitä seuraaviin päivitetään Facebookiin ja verkkosivuillemme tapahtumakalenteriin.

Jos sinulla ei ole tällä hetkellä ryhmää (lähi-, paikallis- tai yhteisörymää), tai sinulla on jo ryhmä jonka haluat aktivoida, ota yhteyttä! Ryhmät järjestäytyvät nyt ympäri Suomen. Tarvitsemme ihmisiä kapinoimaan, mutta kaikenlainen muukin apu on tarpeen.

Jos sinulla on voimavaroja auttaa meitä Kesäkapinan järjestämisessä, olisimme kiitollisia työpanoksista etenkin kesäkapinasta viestivään mediatyöryhmässä sekä kesäkapinan aikaisia koulutuksia, keikkoja ja logistiikkaa miettivässä Kapinakeskus-työryhmä. Haluamme perustaa keskeiselle paikkaan Helsinkiä levon, oppimisen ja hauskanpidon keskuksen, joka tuottaa kapinallisten hyvinvointia ylläpitävää uusiutuvaa kulttuuria ja toimii kohtaamispaikkana uusille Elokapinasta kiinnostuneille.

Lähetä viestiä: yhteiso@elokapina.me otsikolla “Mukaan Kesäkapinaan”

Ajankohtaista

Tumman pinkki tausta, jolla on vaalean pinkkejä piirroksia kasveista, linnuista ja hyönteisistä. Keskellä valkoinen Elokapinan merkki.

Queerkapinan tutustumispuhelu ma 10.5. klo 18–19

Queerkapina järjestää tutustumispuhelun ma 10.5. klo 18–19 ryhmän toiminnasta kiinnostuneille. Tutustumispuheluun osallistuminen on helppo ja mukava tapa päästä mukaan toimintaamme! Tarvitsemme ihmisiä esimerkiksi tulevan mielenosoituksen suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Tämä puhelu on suomeksi. Lisätietoja voi kysyä sähköpostilla queerkapina@elokapina.me tai Elementissä käyttäjältä @thelaama:elokapina.fi.
Tavataan osoitteessa meet.elokapina.fi/queerkapinaperehdytys

Teksti: Citizen's Assemblies to tackle the Cliamte Crisis in Finland, the UK and France. Monday May 10th, 7 PM EEST, 6 PM CEST, 5 PM BST". Oikealla keskustelijoiden kasvokuvat mehiläiskennon muotoisissa kehyksissä. Taustalla vaaleankeltaisella taustalla oransseja piirroskuvia mehiläisistä.

Webinaari: Citizens’ Assemblies to tackle the Climate Crisis ma 10.5. klo 19-20.30

Kansalaisfoorumin perustaminen ilmastokriisiä käsittelemään on yksi Elokapinan vaatimuksista. Satunnaisista kansalaisista muodostettuja puntaroivia kansalaisfoorumeja on käytetty täydentämään edustuksellista demokratiaa kysymyksissä, jotka vaativat arvojen yhteensovittelua ja pitkäaikaisia ratkaisuja. Sisältyykö kansalaisfoorumeihin valtajärjestelmän uudelleenjärjestämisen ja ilmastokriisin hillitsemisen mahdollisuus? Tule oppimaan lisää demokraattisen päätöksenteon sosiaalisista innovaatioista.

Tapahtumassa kuulemme puntaroivan demokratian tapausesimerkeistä Iso-Britanniasta, Ranskasta ja Suomesta. Panelistimme keskustelevat Iso-Britannian ilmastokansalaisfoorumista ja ilmasto- ja ympäristöhätätilalakiehdotuksesta, Ranskan ilmastokansalaisfoorumista sekä kokemuksista puntaroivan demokratian käytöstä ilmastonmuutokseen liittyvien kysymyksien käsittelyssä Suomessa. Webinaarin lopussa osallistujilla on mahdollisuus esittää panelisteille kysymyksiä.

Webinaari striimataan Youtubeen, linkki
Tapahtuman kieli on englanti.

Tapahtuma Facebookissa

Kansalaistottelemattomuuskoulutus ma 17.5. klo 16-20.30 (etä)

Kansalaistottelemattomuuskoulutuksen käyminen on tärkeää, jos haluaa osallistua Elokapinan aktioihin tietyissä rooleissa. Tällaiset tilanteet saattavat olla hyvin stressaavia. Onkin oleellista kaikkien turvallisuuden ja ilmastosanoman kannalta, että pysymme tunteiden kuohunnasta riippumatta väkivallattomina ja rauhallisina.

Koulutus on maksuton ja siihen voi osallistua ilman aiempaa kokemusta Elokapinan toiminnasta. Koulutus ei myöskään velvoita mihinkään, vaan mukaan voi tulla myös vain tutustumaan ja oppimaan. On kuitenkin toivottavaa, että osallistujilla on jonkinlainen perustuntemus Elokapinan toimintatavoista ja periaatteista esim. Elokapinan perehdytyksen kautta.

Tämä koulutuskerta järjestetään etänä verkossa. Koulutuksessa pyritään luomaan etäyhteydestä huolimatta turvallinen, avoin ja osallistava tila kaikille. Sisällöt ja rakenne seuraavat tavanomaista live-koulutusta niin pitkälle kuin mahdollista.
:alarm_clock: Maanantai 17.5. klo 16.00-20.30
:globe_with_meridians: Koulutus järjestetään etäyhteyden kautta. Linkki lähetetään kaikille ilmottautuneille ennen koulutusta. Osallistumiselle ei ole paikkakuntarajoitteita.
:speech_balloon: Koulutuskieli on suomi.
:teddy_bear: Koulutuksessa noudatetaan turvallisemman tilan (safer space) sääntöjä, jotka selitetään myös ennen koulutusta lähetettävässä materiaalissa.
:speaking_head: Koulutus pohjaa vuorovaikutukseen. Jos sinulla on erityistoiveita tai -pyyntöjä oman osallistumisesi suhteen, voit laittaa niistä tiedon etukäteen tai kouluttajille yksityisviestillä koulutuksen alussa.
:moneybag: Koulutus on maksuton, mutta siinä on rajoitettu paikkamäärä.
:spiral_notepad: Ilmoittaudu sähköpostilla osoitteeseen koulutus@elokapina.me. Kirjoita meilin otsikoksi “Koulutus 17.5.2021”. Ilmoita meille samalla koko nimesi sekä paikkakuntasi. Vahvistamme koulutuspaikkasi paluuviestillä. Ilmoittauduthan hyvissä ajoin ennen koulutusta, sillä siihen liittyy pieni ennakkotehtävä.

Tapahtuma Facebookissa
Myöhemmät koulutukset päivitetään tapahtumakalentereihin verkkosivuillemme ja Facebookiin

Oranssi tausta. Oikealla: valkoinen teksti "Perehdytys Elokapinaan", sen alla musta Elokapinan logo. Vasemmalla: musta piirros majakasta

Perehdytys Elokapinaan keskiviikkona 19.5. klo 18-20 (etä)

Tervetuloa Elokapinan perehdytysiltaan tutustumaan Elokapinan tapoihin kapinoida, vaatimuksiin ja arvoihin sekä työryhmiin. Voit kysyä toiminnastamme jo pidempään mukana olleilta kapinallisilta. Halutessasi pääset heti mukaan kapinoimaan, mutta perehdytykseen osallistuminen ei sido mihinkään.

Tavataan osoitteessa meet.elokapina.fi/uusienilta

Jos et ole aikaisemmin käyttänyt Jitsiä, lue pikaohjeet.

Myöhemmät perehdytykset päivitetään tapahtumakalentereihin verkkosivuillemme ja Facebookiin

Eläinkapinan esittelypuhelu tiistaina 25.5. klo 18

Eläinkapina on Elokapinan sisarliike, jonka tavoitteena on saada Suomi siirtymään kestävään ja oikeudenmukaiseen kasvipohjaiseen ruoantuotantojärjestelmään. Mielestämme emme pysty ratkaisemaan ilmaston hätätilaa puuttumatta ensin eläintuotantoon. Jos olet samaa mieltä, tule mukaan toimintaan! Tervetuloa esittelypuheluun kuulemaan lisää ti 25.5. klo 18: meet.jit.si/elainkapina
Löydät meidät

Facebook-sivu @Animal Rebellion Finland
Facebook-ryhmä @Eläinkapinan suunnittelu
Instagram @elainkapina
Twitter @AnimalRebelFI

Sähköposti: finland@animalrebellion.org

Element: Eläinkapina I Ilmoitukset, Eläinkapina I Olohuone, (lähetä yksityisviesti käyttäjälle vemu päästäksesi mukaan)

Eläinkapina järjesti matalan kynnyksen tarra-aktion kansainvälisenä äiti maan päivänä 22.4. (jos et näe alla videota, tässä linkki samaan videoon)

Ryhmissä tapahtuu

Elokapina Nuoret tapaa torstaisin klo 19-21

Oletko nuori, joka haluaa päästä kapinoimaan elämän puolesta yhdessä muiden samanhenkisten nuorten kanssa? Tule mukaan Elokapina Nuoriin! Elokapina Nuoret (ennen XR Nuoret) on Elokapinassa toimiva nuorten oma ryhmä, jonne mukaan ovat tervetulleita kaikki eri-ikäiset nuoret. Tapaamme torstaisin klo 19-21.

Jos sinulla on kysyttävää tai haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostitse: nuoret@elokapina.me

Oranssi tausta, jolla on punaisia piirroskuvia kukista ja hyönteisistä. Keskellä kuvaa on vihreä piirros sydämestä, jonka muodostaa maasta versova kasvi juurineen.

Yhteisö ja Kasvu tukee ryhmien järjestäytymistä

Yhteisö ja Kasvu -työryhmä on viimeisten kuukausien aikana auttanut työ-, yhteisö- ja paikallisryhmiä järjestäytymään. Työryhmä on muun muassa tukenut muita ryhmiä mobilisointiin tähtäävien avointen kokousten järjestämisessä, ja pitänyt koulutuksen aiheesta.

Seuraava Yhteisö ja Kasvun iso tehtävä on saada ryhmät siinä määrin järjestäytyneiksi, että saamme kesällä Helsinkiin aikaiseksi satojen kapinallisten protesteja. Tämä tapahtuu auttamalla ryhmiä luomaan ja ottamaan käyttöön omat ryhmäkohtaiset kasvustrategiat ja järjestelmällä tuttuun tapaan paljon koulutuksia kansalaistottelemattomuuteen. Kesäkapina ja odotettavissa oleva koronan vähittäinen laantuminen tulevat tuomaan entistä enemmän kiinnostusta Elokapinaa kohtaan, joten Yhteisö ja Kasvu valmistautuu myös monien uusien ryhmien järjestämiseen ja koulutusten pitämiseen pitkin kesää.

Yhteys: yhteiso@elokapina.me

Elokapinan blogissa asiaa antifasismista

Elokapinan blogin uusimmat kirjoitukset käsittelevät muun muassa sitä, miksi Elokapinan pitää olla antifasistinen (englanniksi), ja ympäristöministeriön kansalaisraatia. Seuraa Elokapinan blogia osoitteessa blogi.elokapina.me.

Taideryhmässä tuodaan aktioihin väriä

Taiteen työryhmässä ideoidaan, miten taidetta voi hyödyntää Elokapinan aktioissa. Pyrkimyksenä on perehtyä artivismin mahdollisuuksiin ja käyttää niitä laajasti yhteistyössä muiden työryhmien kanssa. Taiteen työryhmässä ammattilaiset, harrastajat ja monin tavoin luovat ihmiset tuovat toimintaan väriä esimerkiksi laululla, tanssilla, musiikilla ja performansseilla.

Taideryhmä järjesti maaliskuun alussa Sanomatalossa Helsingissä neliosaisen performanssiaktion, jossa vaadittiin kattavaa ja totuudenmukaista ilmastouutisointia. Performanssiaktiot aloittivat parempaa ilmastouutisointia peräänkuuluttavan #kirjoitakriisistä-kampanjan.

Aktion jälkeen taideryhmäläiset järjestivät paneelikeskustelun ilmastokriisistä mediassa. Keskustelijoina 12.4. pidetyssä paneelissa olivat Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen, BIOS-tutkimusyksikön ympäristötutkija Ville Lähde sekä Elokapinan aktiivit Iiris Laisi ja Joel Tainio. Keskustelun fasilitoi Riikka Suominen.

Tallenne alla (jos et näe videota, löydät sen myös tästä linkistä), puhuttu suomeksi, ei tekstejä, kesto n. 1h 40 min)

Tule mukaan!

Kansalaisfoorumiryhmä etsii erityisesti viestijöitä

Haluatko olla laajentamassa suomalaista demokratiaa, jotta se edustaa paremmin kaikkia Suomessa asuvia ja kykenee tekemään vaadittavat päätökset, jotta Pariisin sopimuksen mukainen ilmaston lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen on mahdollista? Tule mukaan Kansalaisfoorumityöryhmään vaikuttamaan siihen, että kestävyysmurros tapahtuu demokraattisesti ja oikeudenmukaisesti! Kansalaisfoorumi on demokratiaa aidoimmillaan - ilman poliittisia lehmänkauppoja, lobbareiden intressejä ja henkilökohtaisen edun tavoittelua.

Kansalaisfoorumityöryhmä on helmikuusta alkaen tavannut poliitikkoja ja ympäristö- ym. järjestöjä ja levittänyt puntaroivan ja osallistavan demokratian ilosanomaa.

Työryhmä tekee suoraa vaikuttamistyötä, tapahtumajärjestämistä ja strategista työtä Elokapinan kolmanteen vaatimukseen liittyen. Erityisesti kaipaisimme viestijöitä, jotka tuottaisivat helposti ymmärrettäviä somesisältöjä kansalaisfoorumista. Kaikenlainen apu on kuitenkin tervetullutta!

Yhteys: kansalaisfoorumi@elokapina.me

Työryhmä järjestää maanantaina 10.5. kansainvälisen webinaarin, jossa kuullaan kokemuksia ja näkemyksiä kansalaisfoorumeihin Britanniasta, Ranskasta ja Suomesta. Tapahtumasta kerrotaan lisää tämän uutiskirjeen Ajankohtaista-osiossa.

Mediatyöryhmässä suunnitellaan työpajoja ja kaivataan kaikenlaisia tekijöitä

Ylläpidämme Elokapinan kansallisia somekanavia viestien niissä Elokapinan mielenilmauksista ja tulevista tapahtumista, sekä ilmasto- ja ympäristötieteiden ajantasaisista tiedoista. Lisäksi tuemme infratyöryhmää nettisivujen sisältöpäivityksissä.

Olemme hiljattain aloittaneet matalan kynnyksen kahvihetket jossa työryhmämme jäsenet tarjoavat keskustelevassa muodossa tietoa mediaan liittyvistä kysymyksistä. Ensimmäisillä kahveilla keskustelimme haastateltavan oikeuksista. Seuraavilla mediakahveilla olisi tarkoitus keskustella aktioviestinnästä. Laita meille sähköpostia otsikolla “mediakahvit”, jos haluat tarkempaa tietoa mediakahvien päivämääristä.

Mediakahvien lisäksi olemme ideoineet kriisiviestintätyöpajaa, jossa harjoiteltaisiin yllättäviä, vaikeita ja nopeaa reaktiota kaipaavia viestintätilanteita. Alustavasti työpajaa on kaavailtu toukokuulle, mutta tiedotamme tästä lisää tuonnempana. Laita meille sähköpostia otsikolla “kriisiviestintätyöpaja”, jos haluat tarkempaa tietoa työpajasta.

Olemme kuulleet kehuja työmme jäljestä somessa. Nöyrästi otamme kehut vastaan ja muistutamme, että työtä on tekijäjoukkoon nähden aika paljon. Suurin osa meistä on täysin amatöörejä, ja teemme viestintää rakkaudella ja raivolla. Uudet tekijät ovat erittäin tervetulleita! Tämä on oiva mahdollisuus paitsi antaa osaamistaan Elokapinalle, myös kartuttaa omia viestintätaitoja! Otamme mielellämme apua vastaan, erityisesti näihin alatyöryhmiin:

  • Facebook-tiimi
  • Instagram-tiimi
  • Twitter-tiimi
  • Blogitiimi
  • Kapinaradio
  • Rethinking-haastattelut
  • Grafiikkatiimi
  • Uutiskirjetiimi
  • Lehdistötiimi

Tavoitat meidät sähköpostitse: media@elokapina.me

Menneet tapahtumat

Ulkotila, suuria ikkunoita, joille on levitetty vihreää maalia. Joukko businessasuisia ihmisiä pyyhkii ikkunoita.

Fortumin pääkonttori sai ansaitsemansa viherpesun

Elokapinan mielenilmauksessa 28.4. businessasuiset aktivistit levittivät vihreäksi värjättyä vettä energiayhtiö Fortumin pääkonttorin ikkunoihin ja seiniin. Karnevalistisella mielenosoituksella tuotiin näkyväksi, millaisia Fortumin ilmastopuheet ovat tekoihin verrattuna: silkkaa viherpesua, eli näennäistä ekologisuutta.

Lue lisää
Video tapahtumista (Facebook, puhuttu suomeksi, ei tekstejä)

Vapputervehdys uhanalaisilta suohyönteisiltä

:honeybee: Kapina-TVn vappuspesiaalissa Suomen soiden uhanalaiset hyönteiset! Mitä mieltä he olivat vappuaaton turvetyöntekijöiden moottorimarssista? Miten turpeennosto vaikuttaa Rämekarvajalan elinympäristöön? Mistä Korpikirpukas on huolissaan?

Video (Facebook, puhuttu suomeksi, tekstitys englanniksi)

Lue lisää

Yhden kapina -aktioita huhtikuussa eri paikkakunnlla

Elokapina järjesti huhtikuussa mielenilmauksia Helsingissä, Tampereella ja Joensuussa. Mielenilmauksiin osallistujat istuivat yksin tai kaksin ajoradoilla. Mielenilmauksilla Elokapina haluaa osoittaa tyytymättömyytensä siihen, että ilmastotoimet ja päästövähennyspäätökset puuttuvat hallituksen puoliväliriihen asialistalta.

Lue lisää

Kaksi ihmistä istuu kaupunkimaisemassa, keskellä autotietä talviasuissa. Oikealla istuva katsoo kameraan, hänellä on kasvoillaan sininen maski, ja edessään kyltti, jossa lukee "Pelkään että kaikki mitä rakastan uhrataan talouskasvun takia". Kyltin alareunasa on kaksi kertaa Elokapinan merkki. Vasemmalla istuva ihminen istuu selin kameraan. Hänellä in kyltti selkäpuolellaan, kyltissä lukee: "Pelkään, että hallitus valitsee ilmastoa kuumentavan 'talouskasvun' tukevaisuutemme sijaan". Kyltin alareunassa on Elokapinan merkki.

Seuraava uutiskirje ilmestyy kesällä.
Materiaalit ja tiedustelut: uutiskirje@elokapina.me

Yhdessä kapinoiden elämän puolesta,
Elokapinan viestintätiimi.