Uutiskirje 2/2019

UUTISKIRJE 2 / 2019

Tule mukaan toimintaan ja mitä teimme loppuvuodesta 2019?

Elokapinan toimintaan mukaan? Tule tapaamisiin tai auta netin kautta! Voit tsekata oman alueesi tapahtumat, tapaamiset ja kokoukset “Elokapina paikkakunnan nimi”-muotoiselta Facebook-sivulta tai nettisivujemme kalenterista https://cloud.extinctionrebellion.fi/index.php/apps/calendar. Jos paikkakuntasi tietoja ei löydy tai siellä ei vielä ole paikallisryhmää, ota meihin yhteyttä messengerissä tai sähköpostitse info@elokapina.me tai xrfinland@protonmail.com. Meillä on myös runsaasti tärkeää kulisseissa sähköisesti tapahtuvaa toimintaa, johon otamme ilolla apua vastaan. Ota yhteyttä ja tule mukaan toimintaan!

Vuosi lähestyy loppuaan ja on hyvä kääntää katseet hetkeksi menneeseen. Elokapinan ja kansainvälisen Extinction Rebellionin loppuvuosi oli upea. Syyskuun lopussa Suomessa järjestettiin Hätähuutoviikko ja kansainvälisesti suurissa kaupungeissa järjestetty Rebel without Borders -kapinaviikko käänsi maailman huomion kohti ympäristökriisiä lokakuussa. Hätähuutoviikon aikana järjestettyjen performanssien ja aktioiden ansiosta Elokapina sai runsaasti medianäkyvyyttä sekä lisää uusia kapinallisia mukaan toimintaan. Loppuvuonna tehtiin useita aktioita, joissa kritisoitiin kestämätöntä kulutuskulttuuria.

HÄTÄHUUTOVIIKON LEHDISTÖTILAISUUS JA KULTTUURI JULISTAA HÄTÄTILAN 20.9.

Helsingin Elokapina järjesti lehdistötilaisuuden koskien Hätähuutoviikkoa ja Kulttuuri julistaa hätätilan -julistusta. Tilaisuus samalla avasi kapinaviikon. Lehdistötilaisuus pidettiin Kansalaistorilla ja siellä näytettiin Elena Leeven ääninäyttelemä “Ilmastonmuutos ja miksi meidän pitäisi panikoida” -video ja suomalaisia elokapinalaisia videon muodossa esittelevä “Kapinan kasvot”. Tilaisuudessa kuultiin puheita liittyen Hätähuutoviikkoon ja Kulttuuri julistaa hätätilan -julistukseen. Myös Elokuoro esiintyi. Lehdistötilaisuuden jälkeen siirryttiin Eduskuntatalon portaille, jossa vietettiin Fridays for Futuren ensimmäistä vuosipäivää. Portailla esiintyi muun muassa Elokapinan Kaisa Karekallas ja Elokuoro. Iikka Kivi luki ääneen Kulttuuri julistaa hätätilan -julistuksen. Paikalla oli paljon ihmisiä juhlimassa ja vaatimassa ripeitä ilmastotoimia.

DANCE FOR CLIMATE JUSTICE 20.9.

Syyskuun 20. päivänä pistettiin bileet pystyyn Helsingin keskustassa; Hätähuutoviikko pärähti toden teolla käyntiin Dance for Climate Justice -tapahtumalla, jolla haluttiin vahvistaa ja ylläpitää turvallisen tilan sekä uusiutuvan kulttuurin periaatteita. Kaduilla tanssimisella, laulamisella ja soittamisella tahdoimme viestittää, että toisenlainen maailma on mahdollinen ja luoda yhdessä uutta, yhteyden ja ilon kulttuuria kontrolloivan ja tuhoavan tilalle - sen, joka on johtanut meidät ekokatastrofiin ja ilmastoepäoikeudenmukaisuuteen. Tapahtumaan osallistui noin 60 henkilöä ja live-musiikin tarjosi upea rumpuryhmä Rhythms of Resistance. Tämänkaltaiset tapahtumat ovat hieno tapa tuoda ihmisiä yhteen ja luoda tilaa erilaisille vaikeillekin tunteille, joita ilmastokriisi herättää, niin osallistujille kuin ohikulkijoillekin. Eräs ohikulkija liikuttuneena kommentoi: “Tämä on niin tärkeätä, mitä teette.”

FORTUM-AKTIO 21.9.

Maailman siivouspäivänä Töölönlahdella järjestettiin plogging-tapahtuma, jossa osallistujat poimivat roskia maastosta lenkkeilyn lomassa. Tapahtuman järjestäjänä oli Fortum, joka on pyrkinyt profiloitumaan Äiti Maan suojelijana siitä huolimatta, että omistavat nykyisin ison siivun eurooppalaista hiilivoimaa Uniperin kautta. Helsingin Elokapinan aktivistit halusivat tehdä viherpesun näkyväksi soluttautumalla tapahtumaan. Lämmittelynä toimi hiilijuoksu, jossa osallistujat saivat kilpaa poimia hiiliä maasta. Paikalla olivat myös harjoilla ja vihreällä pesuvedellä varustautuneet viherpesijät, joiden uurastuksesta huolimatta “hiilivoima”-teksti oli ja pysyi Fortumin nimeä kantavassa banderollissa. Hiilivapaa Suomi -kampanja oli tuonut paikalle hiilikasan. Moni ohikulkija pysähtyi juttelemaan flaijereiden jakajien kanssa ja hiilijuoksu oli suosittu myös lasten keskuudessa.

SUKUPUUTTOENNUSTE 23.9.

Maanantaina 23.9. Helsingin Elokapina pyrki kiinnittämään huomiota luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen antamalla Suomen uhanalaisille lajeille äänen keskellä kaupunkia. Elokapinalliset lukivat Elielinaukiolla ääneen Suomen Punaisen listan eli kaikkien uhanalaisten lajien nimet, yhteensä 2 667 lajia. Listan lukeminen kesti taukoineen lähes neljä tuntia. Paikalla oli myös MTV:n toimittaja, joka teki videojutun aktiosta Viiden jälkeen -ohjelmaan.

ILMASTOAHDISTUS-TYÖPAJA 24.9.

Tutkija Panu Pihkala tarjosi elokapinallisille Hätähuutoviikolla mahdollisuuden tutkia ilmastokriisiin liittyviä tunteita. Työpaja pidettiin Helsingissä Rikhardinkadun kirjastossa ja siihen osallistui 25 elokapinallista. “En ollut ajatellut, kuinka paljon erilaisia tunteita ympäristö- ja ilmastokriisiin liittyy ja toisaalta, kuinka merkittävässä asemassa toiminta on niiden kanssa elämisessä. Oli myös todella ihanaa nähdä, että muilla on samantyyppisiä kokemuksia”, kertoo eräs työpajaan osallistunut.

KAJAKKIMELONTA 25.9.

Luksusristeilijä Queen Elizabethin pysäyttäminen yhdeksän kajakin voimin on tähän asti eniten mediahuomiota saanut aktiomme. Yhdeksän melojan lisäksi aktion mahdollisti noin 20 muuta avainroolissa ollutta henkilöä, jotka muun muassa tekivät mediatyötä ja tukivat kiinniotettuja maissa. Toiminnalla saatiin kiinnitettyä huomiota Helsingin kaupungin vastuuseen luksusristeilijöiden päästöistä satamassa, ja ylipäänsä risteilijöiden päästötasot puhuttivat mediassa. Media käytti Elokapinan tiedotetta ja lähteitä myös jatkouutisiin ja esimerkiksi Iltalehti ja Voima-lehti videoivat tapahtuman suorana. Tällä hetkellä aktiosta on meneillään rikostutkinta, jossa 10 henkeä epäillään erilaisista rikosnimikkeistä.

Lue lisää: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e8b7a3db-594b-4286-a393-f2628059a86a

XR-BLOCKPARTY 26.9.

Helsingin Elokapina järjesti iltapäivällä blockpartyn Pohjois-Esplanadilla pysäyttäen liikenteen noin puolentoista tunnin ajaksi. Tunnelma blockpartyssa oli hyvin lämmin ja positiivinen. Monet ohikulkijat pysähtyivät uteliaina seuraamaan blockpartya. Kadulla pari lasta pelasi jalkapalloa isänsä kanssa. Elokapinalaiset musisoivat, lauloivat ja pitivät puheita, kunnes poliisi keskeytti blockpartyn. Ryhmä elokapinallisia istui kadulla ja he liimasivat itsensä toinen toisiinsa. Poliisi kehotti heitä poistumaan, minkä jälkeen poliisi kantoi heidät pois yksitellen ja otti satunnaisesti kiinni 9 henkilöä, jotka vietiin Kisahallille. He saivat 10-12 päiväsakkoa niskoittelusta poliisia kohtaan. Blockpartyssa oli mukana yhteensä noin 50-60 ihmistä ja siitä uutisoitiin mm. Yleisradion, Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien sivuilla. Tieblokki järjestettiin, koska perinteiset ilmastomarssit ja adressit eivät enää riitä. Rauhanomainen kansalaistottelemattomuus on viimeinen keinomme painostaa päättäjiä tehokkaisiin ilmastotoimiin.

KANSAINVÄLINEN ILMASTOLAKKO 27.9.

Kansainvälinen ilmastolakko kokosi Eduskuntatalon eteen eri arvioiden mukaan 5 000–15 000 mielenosoittajaa. Lisäksi mielenosoitus pysäytti Mannerheimintien liikenteen. Helsingin Elokapina oli mukana lakossa. Tapahtumassa sana oli vapaa alle 20-vuotiaille ja portailla kuultiinkin toinen toistaan vaikuttavampia puheenvuoroja nuorilta. Tapahtumassa esiintyi lukuisia artisteja, muun muassa Anssi Kela ja Paleface.

ELOKAPINA BERLIINISSÄ 7.-16.10.

40 elokapinoitsijaa Suomesta osallistui kansainväliseen Rebel without Borders -kapinaviikkoon Berliinissä. Maanantaiaamuna kukonlaulun aikaan noin tuhat kapinoitsijaa pysäytti Berliinin keskeisen Voitonpylväs-liikenneympyrän 48 tunniksi. Myöhemmin samana aamuna kapinalliset sulkivat Potzdamer Platzin liikenteeltä. Seuraavina päivinä protesti elinkelpoisen maapallon puolesta näkyi useina siltasulkuina, kristillisdemokraattien puoluetoimiston valtauksena, liimautumisena ympäristöministeriön eteen, ihmisketjuna Saksan parlamentin ympärillä ja spontaaneina parveiluaktioina. Pohjoismaalaiset elokapinoitsijat muistuttivat yhdessä hallituksiaan suurlähetystöjensä edessä, että ne eivät voi ilmastopolitiikassa ajella kaksilla rattailla kotimaassa ja ulkomailla. Lisäksi osallistuimme ruotsalaisten kapinoitsijoiden koollekutsumaan Vattenfallin kivihiilitehtaan sisäänkäyntien sulkuun. Solidaarisuus Berliinissä oli käsin kosketeltavaa. Matkasta jäi hienojen muistojen lisäksi upeita valokuvia, jotka ovat inspiroineet Elokapinaa järjestämään valokuvanäyttelyn ensi vuonna!

KOSKIKESKUKSEN SISÄÄNKÄYNNIN BLOKKAUS 12.10.

Elokapina Tampereen aktivistit sulkivat Koskikeskuksen sisäänkäynnin lauantaina 12.10. aamupäivällä. Aktion tavoitteena oli tuoda esiin ylikuluttamiseen perustuvan kulttuurimme ja talousjärjestelmämme ongelmat sekä Elokapinan vaatimus järjestelmätason muutoksista. Useat kulttuurimme, taloutemme ja sosiaalisten rakenteidemme ongelmista kulminoituvat kulutuskulttuuriin. Sivilisaatiomme on vaarassa romahtaa, ellemme onnistu hallitusti siirtymään degrowth-talouteen. Kulutuskulttuuri on tullut tiensä päähän, mutta pienillä muutoksilla tilanne ei ratkea. Meidän on tähdättävä perinpohjaisiin järjestelmätason muutoksiin ja tehtävä se, mikä on näennäisesti mahdotonta.

XR-MANDALA 12.10.

XR-mandala -tapahtuma oli kutsu tulla nauttimaan syksystä, yhdessäolosta ja luomisen ilosta. Halusimme viestittää ilmastokriisistä jollakin uudella, itseämme virkistävällä tavalla! Jokainen toi mukanaan puista pudonneita lehtiä ja oksia sekä muita luonnonmateriaaleja kuten kiviä. Pohdimme, mikä olisi paras paikka mandalalle ja lopulta päädyimme rakentamaan sen Musiikkitalon viereisille nurmiportaille. Pohdintaprosessin aikana ehdimme olla lehtisotaa Eduskuntatalon edustalla kasvavan vaahteran juurella, poliisin valvovan silmän alla ja pyytää turistia ottamaan kuvan meistä makaamassa lehtikasassa tiimalasin muodossa. Mandalaa tehdessämme syntyi uusia ideoita ja siteitä ja huomasimme, miten tärkeää aktivistienkin on välillä vain nauttia ja hullutella yhdessä. Löysimme myös luovuuden parantavan voiman. Nuorin osallistuja oli pikkuinen vauva ja hänen läsnäolonsa vahvisti sitä, miksi tätä kaikkea teemme. Toisenlainen maailma on mahdollinen!

HAUTAJAISSAATTUE TRIPLAN AVAJAISISSA 17.10.

Lokakuussa Helsinkiin avattiin uusi valtava kauppakeskus Mall of Tripla. Ilmastokriisin aikana on vastuutonta rohkaista lisäämään kulutuksen määrää avaamalla uusia, valtavia paikkoja ostamiselle. Elokapinan hautajaissaattue saapui paikalle avajaishulinaan suremaan kaikkia jo menetettyjä eläin- ja kasvilajeja sekä tulevia uhreja, joita holtittoman kuluttamisen aiheuttama ympäristökriisi tulee vaatimaan. Kulkueen tarkoituksena ei ollut syyttää yksittäisiä kuluttajia tai yrityksiä, vaan kritisoida laajemmin kulutuskulttuuria. Kulkuetta johti kaunis kyltti, jossa oli nöyrä pyyntö, pelastetaan yhteinen kotimme.

JOULUN AVAUS ROVANIEMELLÄ 10.11.

Rovaniemen Elokapina häiritsi Napapiirin Pajakylässä järjestettyä joulunavausta. Ryhmä vaati joululahjojen sijaan päättäjiltä hiilineutraaliuteen tähtäävää ilmastopolitiikkaa. Lapset ja nuoret tarvitsevat joulurauhan lisäksi kasvurauhan, tunteen siitä, että aikuiset käyttävät ilmaston lämpenemisen estämiseksi kaikki olemassa olevat keinot. Kuinka Rovaniemi ja Lapin muut kunnat kantavat vastuunsa joulumatkailun aiheuttamista päästöistä? Lapin matkailun vetovoima nojaa ainutlaatuiseen arktiseen luontoon, mutta miten käy tuleville sukupolville ja luonnon monimuotoisuudelle, kun arktisen alueen lämpötila kohoaa 2-9 astetta?

VERIPRIKAATI TAMPEREEN YLIOPISTOLLA 12.11.

Ilmastokriisi ja biodiversiteettikato ovat karanneet hallinnasta. Emme halua maailmaa, josta miljoonat ihmiset, eläimet ja kasvit katoavat. Millaisen perinnön haluamme jättää tuleville sukupolville, millaisella maapallolla haluamme kuvitella heidän kävelevän jäljissämme? Veriprikaatin punaiset asut ja surulliset ilmeet symboloivat sitä valtavaa kärsimystä ja turhaa verenvuodatusta, jota ilmastokriisi aiheuttaa nyt ja lähitulevaisuudessa. Veriprikaati ruumiillistaa ilmastokriisin aiheuttamia tunteita vedoten hiljaisesti: toimikaamme vielä kun pystymme. Veriprikaatiperformanssista kuvatun videon taustalla kuuluu ote Punaisesta kirjasta, johon Suomen eliölajit on luokiteltu uhanalaisuutensa mukaan. Nykytilanne on hälyttävä monille tutuille, suomalaisten rakastamille lajeille.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=qdGGnPe9bQg

VERIPRIKAATI BLACK FRIDAYSSA 29.11.

Veriprikaati-kulkue (eng. Red Rebel Brigade) kulki halki kauppakeskusten kulutusjuhlakarnevaalin 29.11. Black Friday -päivänä Helsingissä. Jaoimme kulkueen yhteydessä flaiereita, joissa oli tietoa kuluttamisen yhteydestä ympäristökriisiin. Katselijoilla oli mahdollisuus keskustella flaijereiden jakajien kanssa. Tavoitteenamme oli, että kauppakeskusten asiakkaat ja ohikulkijat pysähtyisivät hetkeksi. Halusimme luoda toisenlaista rytmiä ja tarinaa hälinän keskelle ja tarjota ihmisille tilan, jossa vaikuttua tunnetasolla. Lähes poikkeuksetta ohikulkijat hidastivat tahtiaan ja pysähtyivät kulkueen nähdessään. Syntyi lukemattomia kohtaamisia ja ihmiset kertoivat kokeneensa rauhaa.

Veriprikaati on performatiivinen aktio, joka ilmentää ympäristökriisiin liittyviä surun, kivun, tuskan ja myös toivon tunteita. Punainen väri symboloi massasukupuuttoa ja liittyy kaiken vaarassa olevan elämän kauneuteen. Konseptin on alunperin kehittänyt brittiläinen taiteilija, näyttelijä ja esiintyjä Doug Francisco ja se tunnetaan myös nimellä Extinction Rebellion Invisible Theatre.

DIE-IN BLACK FRIDAYNA ROVANIEMELLÄ 29.11.

Rovaniemen Elokapina järjesti kansainvälisenä ilmastolakkopäivänä die-in -mielenilmauksen kauppakeskus Sampokeskuksessa. “Yksilön arjen valinnat eivät riitä, vaan tarvitaan laajempaa painostusta päättäjiä, yrityksiä, valtioita, kuntia ja kaupunkeja kohtaan. Black Friday -tapahtuma saa kuluttajat liikkeelle alennettujen hintojen perässä, mutta minkä vastuun kaupan ilmastovaikutuksista ottaa talouselämä myynnin 1 130 prosentin päiväkohtaisella kasvullaan?” pohtii Tiitu Sulkko Elokapinasta.

MUISTOTILAISUUS MONIMUOTOISELLE MAAPALLOLLE 29.11.

Perjantaina 29.11. Jyväskylässä vietettiin mustaakin mustempaa kulutusjuhlan huipentumaa: monimuotoisen Maapallon muistotilaisuutta. Jyväskylän Elokapinan järjestämässä muistotilaisuudessa oli läsnä lähemmäs sata surijaa. Hautajaissaattue kulki Jyväskylän ydinkeskustassa läpi loskasateen ja kulutushysterian. Laskimme arkun alttarille ja jätimme sydäntäsärkevät hyvästit. Jäämme kaipaamaan.

SADONKORJUUVIIKONLOPPU MERIHARJUN LUONTOTALOLLA 7.-8.12.

54 elokapinoitsijaa Helsingin, Lahden, Tampereen, Jyväskylän ja Joensuun paikallisryhmistä kokoontui upeaan Meriharjun luontotaloon viikonlopun ajaksi jakamaan aktivismia helpottavia taitoja ja tietoa työpajoissa, käymään keskusteluita menneestä syksystä ja tulevasta keväästä sekä juhlistamaan Elokapinan vuoden mittaista taipaletta aktivismikentällä. Viikonloppu oli osallistujiensa näköinen: ohjelma ja aikataulu sovittiin yhdessä paikan päällä viikonlopun aluksi. Työpajoista ja keskusteluista oli suorastaan runsauden pula, sillä loistavia ehdotuksia oli enemmän kuin viikonlopussa tunteja. Loppukeskustelussa ideoitiin, että tällaisia isompia kokoontumisia voisi olla useammin kuin kerran puolessa vuodessa ja muuallakin kuin Helsingissä, jotta keskusteluissa päästäisiin syvemmälle ja liikkeen pääkaupunkikeskeisyyttä voitaisiin purkaa.

Suomen Elokapinan ensimmäinen kokonainen toimintavuosi oli vaiheikas ja saimme paljon aikaan. Elokapina kasvoi pienestä porukasta useissa Suomen kaupungeissa toimivaksi liikkeeksi, joka kapinoi elämän puolesta ja tuo ilmastokriisin puheenaiheeksi aina uudestaan ja uudestaan. Toivotamme kaikille oikein kapinahenkistä uutta vuotta! Vuonna 2020 toimintaa jatketaan entistä isommin. Tervetuloa mukaan muuttamaan maailmaa!