Uutiskirje 1/2021

Lue selaimessa | in English

Elokapinan uutiskirje 1/2021

SISÄLLYS

Tulevia tapahtumia
Valmiina Kevätkapinaan 19.4. alkaen
Perehdytys Elokapinaan 28.1. klo 18-20 (etä)
Väkivallattoman suoran toiminnan koulutus 30.1. klo 12-16.30 (etä)
Espoon ryhmästä XR Muu Uusimaa, lyhytelokuvan ideointipalaveri 1.2. (etä)
Uusiutuva aktivismi keskiviikkoisin klo 18-19.30 (etä)

Ryhmissä tapahtuu
Uusi ryhmä Elokapina Lääkärit mukana lääkäreiden ilmastohätätilajulistuksessa
Metsäkapina alkaa
Kuopion kapinakahvit keskiviikkoisin
Kristittyjen Elokapina piti ensimmäiset ilmastomessunsa
Elokapinan blogi

Tule mukaan!
Kansalaisfoorumiryhmässä olet laajentamassa demokratiaa

Menneet tapahtumat
Syyskapina oli tapahtumarikas menestys!
Elokapina haastoi EU:n maatalouspolitiikan Helsingissä 18.11.

Tulevia tapahtumia

Valokuva. Puna-asuisia ihmisiä kävelee jonossa kaupunkimaisemassa. He ovat selin meihin, ja heillä on kaikilla oikean käden nyrkki pystyssä.

Valmiina Kevätkapinaan 19.4. alkaen

Jos hallitus ei vastaa vaatimuksiimme nopeuttamalla Suomen ilmastotoimia kevään kuluessa merkittävästi, alkaa Elokapinan Kevätkapina 19.4. Lisätietoja seuraa lähiviikkoina.

Oranssi tausta. Oikealla: valkoinen teksti "Perehdytys Elokapinaan", sen alla musta Elokapinan logo. Vasemmalla: musta piirros majakasta

Perehdytys Elokapinaan 28.1. klo 18-20 (etä)

Tervetuloa Elokapinan perehdytysiltaan tutustumaan Elokapinan tapoihin kapinoida, vaatimuksiin ja arvoihin sekä työryhmiin. Voit kysyä toiminnastamme jo pidempään mukana olleilta kapinallisilta. Halutessasi pääset heti mukaan kapinoimaan, mutta perehdytykseen osallistuminen ei sido mihinkään.

Linkki videopuheluun

Jos et ole aikaisemmin käyttänyt Jitsiä, lue pikaohjeet.

Väkivallattoman suoran toiminnan koulutus 30.1. klo 12-16.30 (etä)

Kotkan Elokapina järjestää NVDA-koulutuksen etäyhteydellä la 30.1 klo 12–16.30. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 23.1 osoitteeseen kotka@elokapina.me. Lähetämme osallistumislinkin ilmoittautuneille sähköpostitse. On tärkeää, että on käynyt tämän koulutuksen, jos haluaa osallistua Elokapinan aktioihin tietyissä rooleissa.

Espoon ryhmästä XR Muu Uusimaa, lyhytelokuvan ideointipalaveri 1.2. (etä)

Espoon paikallisryhmä on muuttanut nimensä XR Muu Uusimaaksi. Nimenvaihdoksella tavoitellaan laajan ja aktiivisen ryhmän muodostumista huikean Helsingin ryhmän rinnalle! Ryhmällä on työn alla lyhytelokuva, jota koskevaan ideointipalaveriin kaikki kapinalliset ovat tervetulleita maanantaina 1.2. klo 17 jitsissä.

oranssilla taustalla kuvia kasveista ja hyönteisistä. Keskellä kuvaa vihreä piirros, jossa maasta kasvava kasvi lehtineen ja juurineen muodostaa sydämen.

Uusiutuva aktivismi keskiviikkoisin klo 18-19.30 (etä)

Uusiutuva aktivismi on videopuheluiden sarja, joka on suunniteltu tukemaan ja inspiroimaan muun muassa elokapinan aktiiveja. Videopuheluissa tarkoituksena on:

  1. luoda tukeva uusiutuvan kulttuurin yhteisö
  2. jakaa ja tutkia tietoa ja uusiutuvan kulttuurin työkaluja yhdessä
  3. luoda tietoisuutta uusiutuvasta kulttuurista ja unelmoida mitä kaikkea se voisi olla

Puhelut Zoomissa

Puhelut falisitoi Kaisa Käärmemaa, Rakentavan Vuorovaikutuksen Ohjaaja (RVO) ja Aktiivisen toivon työn/ Uudelleen yhdistävän työn fasilitoija. Tutkimme aiheita yhdessä ja dialogissa, käyttäen osin Aktiivisen toivon työn eli WTR (work that reconnects) harjoitteita sekä väkivallatonta vuorovaikutusta. Lisäksi mukana on kehollisia harjoitteita. Keskustelukieli on suomi, tarvittaessa englanti. Puhelut toimivat turvallisemman tilan periaatteilla, tutustuthan niihin etukäteen.

Kaisan arvoista ja periaatteista (skrollaa avautuvan sivun loppuun)

Puhelut tarjotaan lahjatalouden periaatteella, eli ne ovat maksuttomia ja avoimia kaikille. Kaisan työtä voi tukea vapaaehtoisella rahalahjalla, josta annetaan tietoa puheluissa.

Lisätietoja sekä ehdotukset aiheiksi ja puhujiksi: kaisakaarmemaa@gmail.com

Ryhmissä tapahtuu

Uusi ryhmä Elokapina Lääkärit mukana lääkäreiden ilmastohätätilajulistuksessa

Syksyllä perustettiin uusi Elokapinan yhteisöryhmä Elokapina Lääkärit, johon kuuluu lääkäreiden lisäksi eläin- ja hammaslääketieteellisen koulutuksen saaneita, sekä alojen opiskelijoita. Doctors for XR -ryhmiä on toiminut jo aiemmin esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Sveitsissä.

Yhteys: laakarit@elokapina.me

Metsäkapina alkaa

Syksyllä perustettiin Elokapinan Metsäosasto, joka puolustaa Suomen luonnon monimuotoisuutta kaupungeissa, metsissä ja soilla, sekä tiedotusvälineissä.

Metsäosasto on kansallinen työryhmä, jossa:

  • perehdytään metsien ekosysteemeihin, metsien nykytilaan, metsätalouteen, sen hakkuumenetelmiin ja valheelliseen viherpesukieleen.
  • kouluttaudutaan kursseilla, ja jakamalla toisillemme tietoa, lukusuosituksia ja linkkejä.
  • vaikutetaan metsäteollisuuteen, metsäyhtiöihin, valtioneuvostoon, metsänomistajiin ja kansalaisten kriisitietoisuuteen, pyrkimyksenämme metsäekosysteemien pelastaminen.
  • verkostoidutaan muiden metsänsuojeluyhteisöjen kanssa.

Metsäosasto on toimintapainotteinen, ja tällä hetkellä:

  • valmistellaan vaatimuksia metsäluonnon riiston vähentämiseksi
  • seurataan ja tuetaan kansalaisalotteita: Avohakkuut historiaan ja Irti turpeesta!
  • järjestäydytään torjuntataisteluun suomalaisen luonnon puolesta, metsäteollisuuden tuhovimmaa vastaan, kolmessa suoran toiminnan ryhmässä:

1. Stansvikin kalliot Helsingin kaavoituspolitiikkaan keskittyvä suoran toiminnan ryhmä.

2. Avohakkuut historiaan Tämä on aktiosuunnittelua Avohakkuut historiaan -kansalaisaloitteen tueksi. Tässä ryhmässä puhutaan myös mahdollisesta suuresta mielenosoituksesta, sisältäen useita aktioita, järjestöyhteistyötä ja kansainvälisen tiedotuskampanjan.

3. Operaatio Oulujärvi Metsähallitus on uusinut Oulujärven saarten Kaarresalon ja Kuoston metsänkäyttöilmoitukset. Alueella on vanhoja, luonnoltaan hyvin arvokkaita, ainutlaatuisia metsiä, jotka täytyy pelastaa.

Lisää toimintaryhmiä perustetaan aina tarpeen mukaan.

Yhteys: metsaosasto@elokapina.me

Kuopion kapinakahvit keskiviikkoisin

Kuopion pieni mutta pirteä paikallisryhmä tapaa joka keskiviikko n. klo 16 kapinakahvien merkeissä. Tapaamispaikkana on tähän saakka toiminut kahvila Houkutus; se on kuitenkin tammikuun remontissa, joten toistaiseksi kokoukset on siirretty ravintola Hygge Bron tiloihin. Toisinaan kokoustetaan myös etänä.

Yhteys: kuopio@elokapina.me

[](https://subscribe.elokapina.fi/archive/DC2HGPcqd/UtSHaBzgr/Tumma-asuisen henkilön rintakehä. Olkapäiltä valuu vaaleita kiharoita. Rintapielessään hänellä on pinkki Elokapinan logopinssi. Hän pitelee viininpunaista virsikirjaa.)

Kristittyjen Elokapina piti ensimmäiset ilmastomessunsa

Kristittyjen Elokapinan ja Töölön seurakunnan yhteinen Ilmastomessu pidettiin Temppeliaukion kirkossa Helsingissä 25.10. Messussa rukoiltiin yhdessä luomakunnan puolesta ja kuultiin, kuinka kristinusko ja ympäristöaktivismi kietoutuvat yhteen.

Elokapinalaisia oli myös mukana suunnittelemassa Kallion seurakunnan 3. adventtisunnuntain verkkomessua. Messutallenne
Lisää messuja on suunnitteilla eri puolille Suomea. Pääsiäiselle suunnitellaan verkkohartautta. Tapahtumissa noudatetaan Kristittyjen Elokapinan periaatteita.

Tervetuloa mukaan! Yhteys: kristityt@elokapina.me

Elokapinan blogi

Elokapinan blogin uusimmat kirjoitukset käsittelevät muun muassa sitä, millaista on olla teini-ikäisen vanhempi, kun maailman tulevaisuus huolestuttaa (englanniksi) , sekä sitä, miten ilmastokriisi on pohjimmiltaan ihmisoikeuskriisi. Seuraa Elokapinan blogia osoitteessa blogi.elokapina.me.

Tule mukaan!

Kansalaisfoorumiryhmässä olet laajentamassa demokratiaa

Haluatko olla laajentamassa suomalaista demokratiaa, jotta se edustaa paremmin kaikkia Suomessa asuvia ja kykenee tekemään vaadittavat päätökset, jotta Pariisin sopimuksen mukainen ilmaston lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen on mahdollista? Tule mukaan Kansalaisfoorumiryhmään!

Kansalaisfoorumi on demokratiaa aidoimmillaan - ilman poliittisia lehmänkauppoja, lobbareiden intressejä ja henkilökohtaisen edun tavoittelua. Kesästä 2020 lähtien työskennellyt kansalaisfoorumityöryhmä on syksyn mittaan tutustunut kansalaisfoorumisovellutuksiin ympäri maailman ja muodostanut niistä Suomeen sopivan mallin. Se on myös kartoittanut sopivia yhteistyökumppaneita kampanjoimaan kansalaisfoorumin puolesta, ja aloittanut niiden kontaktoinnin.

Työryhmä piti 13.1. webinaarin kansalaisfoorumista ja sen mahdollisuuksista Suomessa. Webinaarin tallenne videona (kesto n. 1h 20 min, suomeksi, ei tekstityksiä)

Yhteys: kansalaisfoorumi@elokapina.me

Menneet tapahtumat

Ulkotila. Nurmikolla keskellä keltaisia lehtiä keltainen vene, jossa punainen purje jossa lukee "Kerro totuus" ja piirroskuva silmästä, jonka keskellä on Elokapinan logo. Taustalla ihmisiä, kaupunkimaisemaa ja poliisiauto.

Syyskapina oli tapahtumarikas menestys!

Elokapinan viikon mittaista Syyskapinaa vietettiin 1.-7.10. Helsingissä ja muualla Suomessa erilaisin tapahtumin. Esimerkiksi Oulussa ja Rovaniemellä järjestettiin hautajaiskulkueet monimuotoiselle luonnolle. Helsingissä Elokapina piti koko viikon Senaatintorilla Kapinakeskusta, jossa pidettiin mm. tiedepaneeli, kohdattiin kiinnostuneita, ja kuultiin Helsinki Poetry Connectionin lavarunoutta sekä upeita keikkoja muun muassa Kimmo Pohjoselta, Pimeältä Hedelmältä, Kuopukselta ja Lyytiltä. Lue lisää Syyskapinasta

Katso video eri kaupunkien veriprikaatilaiset yhteen tuoneesta toistaiseksi suurimmasta Veriprikaati-performanssista Helsingissä.

Eniten huomiota herätti 3.10. Helsingissä pidetty Hätäjarrutus-mielenosoitus, jonka yhteydessä tapahtunut poliisiväkivalta järkytti ihmisiä ja puhutti laajasti mediassa ja sosiaalisessa mediassa. Se nosti julkiseen keskusteluun laajemmin ilmastokriisin sekä väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden. Lue lisää Hätäjarrutuksesta

Syyskapinassa oli myös kansalaisfoorumityöryhmä järjestämä avoin kansalaiskokous, jossa puntaroitiin, millaisiin päästövähennyksiin osallistujat olisivat Suomen asukkaina valmiita hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2025 mennessä. Lue lisää kansalaiskokouksesta

Kokonaisuutena Syyskapina oli kapinallisten yhteinen voimanponnistus ja yllättävistä vastoinkäymisistä huolimatta todella onnistunut tapahtumaviikko. Saimme hyvin näkyvyyttä viestillemme ja valtavasti uusia kiinnostuneita toimintaan mukaan!

Elokapina haastoi EU:n maatalouspolitiikan Helsingissä 18.11.

Elokapinan mielenosoittajat katkaisivat 18.11. liikenteen Maa- ja metsätalousministeriön maatalousosaston edessä haastaakseen EU:n maatalouspolitiikan uudistuksen, CAPin (Common Agricultural Policy). Euroopan parlamentin lokakuussa hyväksymä uudistus on ilmastonäkökulmasta täysin riittämätön. Lue lisää mielenosoituksesta

Video mielenosoituksesta (puhuttu suomeksi, ei tekstejä)

Sommer Ackerman Elokapinan Helsingin paikallisryhmästä meni sunnuntaina 15.11 nälkälakkoon nykymuotoista maatalousreformia vastaan. Lue lisää nälkälakosta

Seuraava uutiskirje ilmestyy myöhemmin keväällä.
Materiaalit ja tiedustelut: uutiskirje@elokapina.me

Yhdessä kapinoiden elämän puolesta,
Elokapinan viestintätiimi.