Uutiskirje 1/2020: Tule mukaan visioimaan uutta yhteiskuntaa Visioviikolle

Lue selaimessa English

Facebook\ 32x32 Twitter\ 32x32 Web\ 32x32 Instagram\ 32x32 Youtube\ 32x32

Elokapinan uutiskirje 1/20

Elokapinan Visioviikko 4.-10.5.!

Elokapinan Visioviikko alkaa kohta! Kevään kapinaviikon toimintatavat ja sisältö on koronakriisin takia uudelleenarvioitu, ja kapinaviikko on muutettu Visioviikoksi. Liikkeessä on (tulkitsemme!) laaja konsensus, että hallituksen toimet koronakriisiin vastaamiseksi ovat pitkälti asianmukaiset, ja siten yhteiskunnallisen lisähäiriön tuottaminen ei ole tässä hetkessä viisasta eikä tarkoituksenmukaista. Sen sijaan kapinaviikolla ja tulevina kuukausina voimme esimerkiksi tukea yhteiskunnan ja toistemme hyvinvointia, tehdä kaupunkitilassa performansseja ja artivismia, järjestää keskusteluja netissä, somettaa, puhua vaihtoehdoista ja ideoida niitä lisää sekä kehittää omaa Elokapina-organismiamme.

Sana “visio” Visioviikossa peräänkuuluttaa juuri vaihtoehtojen kuvittelua: vaihtoehtoisia ja elämälle parempia talousjärjestelmiä, organisoitumisen tapoja, vaikuttamiskeinoja ja yhteisöelämisen muotoja. Tällä hetkellä puhutaan koronan jälkeisestä uudesta normaalista. Elokapina haluaa selvittää, millainen voisi olla tuo ekologisempi ja eettisempi “uusi normaali” , joukko konkreettisia tulevaisuuskuvia, joista voimme levittää tietoa sekä vaatia mentävän kohti niitä, yhteiskuntina ja ihmiskuntana.

Visioviikon ohjelma on rakentunut yhdessä Elokapinan eri paikallisryhmien ja kapinallisten voimin! Viikolle mahtuu vielä ohjelmaa; jos sinulla, ystävilläsi tai lähiryhmälläsi on ideoita mitä voisimme vielä tehdä kaupunkitilassa tai somessa , tsekkaa Basen infopaketti tai ota suoraan yhteyttä Kapinaviikon koordinointiryhmän Lauriin (Wiressä ja Basessa @123usva ). Jos keksit spontaanisti keskellä viikkoa jotakin, ole silloinkin yhteydessä, jos esimerkiksi haluat että viestimme tapahtumastasi somessa.

Koronatilanne sekä aikataulupaine eivät mahdollista suuren suuria aktioita, mutta antakaamme rajoitusten ruokkia luovuutta – ja otetaan ilolla vastaan vapaus keskittyä pienempiin aktioihin, joiden päälle myöhemmin rakentaa. Ideoidaan siis rohkeasti, villisti ja visioiden, ja täytetään some sekä hieman kaupunkitilaakin turvavälit ja kokoontumisarajoitukset huomioiden Elokapinan viesteillä, huolenpidolla ja toiminnalla!

INFOPAKETTI BASESSA

Ohjelma-aikataulu

Kokoamme maanantaina 4.5. julkaistavaan some-julkaisuun viikon kaikki julkiset tapahtumat; jos haluat tästä listasta puuttuvan julkisen tapahtumasi tuohon koosteeseen, ole pian yhteydessä Lauriin (@123usva).

Klikkaa tapahtumien nimeä päästäksesi niiden Facebook-tapahtumaan (niiden tapahtumien osalta joilla sellainen on).

Muista myös seurata Elokapinan sometilejä, julkaisemme niissä ahkerasti koko viikon ajan!

Useimmat tapahtumista toteutuvat Jitsi-videopuhelun avulla, johon pääsee tietokoneella (suositeltu) tai älypuhelimella tapahtumassa olevasta linkistä. Tuettuja ovat Chrome-pohjaiset selaimet (Chrome, Chromium, Brave). Jos et ole ennen käyttänyt Jitsiä, suosittelemme tutustumaan hyvissä ajoin ohjeisiin: https://frama.link/jitsiohje.

KOKO VIIKON KÄYNNISSÄ

Elokapinan somekuvahaaste

Visioviikolla Elokapina kannustaa kaikkia pohtimaan, millainen unelmien yhteiskunta voisi olla. Syvällisempien pohdintojen lisäksi haastamme kaikki tiivistämään oman utopiansa yhteen virkkeeseen. Kirjoita tuo virke pahville, paperille tai muulle materiaalille ja ota siitä kuva itsesi kanssa. Lisää kuvaan myös Elokapinan tiimalasilogo jollakin tavalla. Luodaan yhdessä iso kuvakollaasi, johon on kerätty erilaisia ideoita uudesta normaalista. Lähetä kuva Facebookin messengerin kautta tai mediatiimin sähköpostiin perjantaihin 8.5. klo 23.59 mennessä. Sähköposti on media @ elokapina.me. Lähettäessäsi kuvan annat meille luvan käyttää sitä sosiaalisen median kanavissamme julkaistavassa kollaasipostauksessa.

Elokapinan virtuaaligalleria "Kohti uutta normaalia"

Visioviikolla julkistetaan Elokapinan oma galleria, virtuaalimuodossa! Galleriaan on valittu kuvia Elokapinan aktioista Suomesta ja Berliinistä 2019-2020, elokapinalaiskuvaajien materiaaleista. Keitä elokapinoitsijat ovat ja mikä saa heidät rikkomaan lakia? “Kohti uutta normaalia”-virtuaalinäyttely näyttää päättäväisen ihmisjoukon rakentamassa tietä ekologisesti kestävään yhteiskuntaan. Kaikilla yksilöillä on oma tarinansa kerrottavanaan miksi he ovat päättäneet toimia osana kansalaistottelematonta ympäristöliikettä.

Elokapina Rovaniemi levittää postikortteja pitkin kyliä. Jaamme postikorteissa henkilökohtaisia ajatuksiamme poikkeustilasta ja ekologisesta kriisistä ja kysymme, mitä on uusi normaali. Jaamme kuvia korteista hästägeillä #uusinormaali ja #nytonpakko.


SUNNUNTAI 3.5.

VirtuaaliPiknik

Sunnuntaina klo 15-17 kaikille kapinallisille yhteinen tutustumishetki Jitsissä : https://meet.elokapina.fi/virtuaalipiknik

Kaikille kapinallisille yhteinen tutustumishetki VirtuaaliPiknik on tulossa juuri sopivasti päivää ennen Visioviikon (ent.Kapinaviikko) alkua! 3.5. klo 15-17 istahdamme yhdessä virtuaalimaailmassa vapaavalintaisten eväiden kanssa pikniköimään (kuka missäkin) ja tutustumme toisiimme.

Elokapinan kapinalliset ovat levittäytyneet ympäri Suomen ja VirtuaaliPiknik on loistava mahdollisuus tutustua kapinallisiin muissa kaupungeissa. VirtuaaliPiknik on haluttu järjestää, jotta eri kaupungeissa toimiville kapinallisille voisi löytyä yhteistyöverkostoa ja tukea muista kapinallisista. Plus on mukavaa tulla tutuksi! Tutustumisesta ei tarvitse ottaa paineita, tässä VirtuaaliPiknikissä hyödynnetään kysymyskortteja, jotka ohjaavat keskustelua.

VirtuaaliPiknikkiä houstaa Elokapinan Turun paikallisryhmä. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää paikalle viettämään yhdessä mukavaa sunnuntaita.


MAANANTAI 4.5.

Seuraile Elokapinan somea! Päivän mittaan saattaa tulla yllätyksiä :slight_smile:


TIISTAI 5.5.

Elon jooga

Jooga osoitteessa https://meet.elokapina.fi/jooga

Tervetuloa aamujoogaan klo 9-10. Tässä lempeän virkistävässä joogaharjoituksessa teemme perinteisiä asento- eli asanaharjoituksia sekä kaikille sopivia meditaatio- ja hengitysharjoituksia. Harjoitus tukee läsnäoloa rauhoittaen ja vahvistaen sekä kehoa että mieltä.

Koronatunteiden jakopiiri klo 17–19

Paikka: https://meet.elokapina.fi/sharingcircle

Jakamispiiri tulee taas! Järjestämme yhteisen turvallisen tilan tunteiden jakamiselle Empathy Cafén tapaan. Koronaepidemia, yhteiskunnan reagointi siihen ja sen vaikutukset kapinointiin aiheuttavat monenlaisia tunteita. Jakamispiirissä jokainen valitsee vuorollaan itselleen kuuntelijan ja kertoo tälle, mitä ikinä haluaakin kertoa – aiheena on muodollisesti koronakriisi, mutta oikeasti voi puhua mistä vain mielen päällä sillä hetkellä olevasta. Kukaan ei kritisoi tai edes kommentoi toisen sanomaa. Kuuntelevana osapuolena oleva sanoittaa viestin takaisin puhujalle pätkissä eli ihan vain peilaa takaisin omaa lisäämättä sen, mitä on kuullut toisen sanovan. Mitään ei tarvitse osata etukäteen ja oman jakamisen saa määritellä sen mukaan, mikä tuntuu sillä hetkellä sopivalta.

Puhelun tarkoitus on toimia vertaistukena muuttuvan ja hämmentävän tilanteen elämisessä. Tervetuloa!


KESKIVIIKKO 6.5.

Elon meditaatio: Väkivallattomuus ja radikaali myötätunto

Kello 17-18 osoitteessa https://meet.elokapina.fi/elonmeditaatio

Väkivallattomuus on ytimellinen periaate kaikessa Elokapinan toiminnassa – niin aktioissa kuin keskinäisessä vuorovaikutuksessamme. Toimintaa läpäisevän pragmaattisen ja moraalisen velvoitteen lisäksi väkivallattomuus on mahdollista nähdä mielen ja sydämen laatuna, jota voimme tietoisesti vaalia ja ravita kokemuksessamme. Tässä suomeksi ohjatussa meditaatiossa (35 min) kutsutaan tutkimaan, millaisia seurauksia väkivallattomuuteen ja sen erääseen mahdolliseen lähteeseen – myötätuntoon - juurtumisella voi olla välittömälle kokemuksellemme. Tervetuloa elokapinalliset ja kaikki aiheesta kiinnostuneet.

SOS (itseorganisoituva järjestelmä)-koulutus klo 19-21

Tervetuloa koulutukseen klo 19-21: https://meet.elokapina.fi/soskoulutus

Mitä tarkoittaa SOS ja miksi toimimme sen mukaisesti? Miksi haluamme oppia uuden tavan järjestäytyä ja toimia, kun voisimme käyttää työpaikoilta, kouluista ja melkeinpä kaikista yhteiskunnan organisaatioista tuttua hierakista ja johtokeskeistä mallia? Miten voimme liikkeenä mennä samaan suuntaan, jos liikkeen eri osaset tekevät itsenäisesti ratkaisujaan? Miten valta ja vastuut käytännössä hajautetaan, ja miten pidetään huoli siitä, etteivät ne kasaannu? Miten päätöksiä tehdään?

SOS-koulutuksessa käydään läpi näitä aiheita. Koulutus on hyödyllinen niin uusille kuin vähän pidempäänkin mukana olleille kapinallisille! Kouluttajat vastaavat parhaansa mukaan kysymyksiinne. Toimivat järjestäytymisen tavat ovat edellytys sille, että voimme käynnistää yhteiskuntaa muuttavan kansannousun!​​​​​​​


TORSTAI 7.5.

Suuntana sukupuutto (ja mitä sille pitäisi tehdä) klo 17.30-19.30

Linkki videopuheluun tulossa myöhemmin, seuraa FB-tapahtumaa!

“Suuntana sukupuutto (ja mitä sille pitäisi tehdä?)”, tuttavallisesti Sukupuuttopuhe ja englanniksi Heading for Extinction-talk, on Elokapinan toiminnan oleellinen osa. Puheita on järjestetty jo lukemattomia kertoja eri puolilla maailmaa. Ilmasto- ja ympäristöasioista puhutaan nykyään jo melko paljon, mutta missä oikeastaan mennään nykytieteen valossa? Miksi meillä on kiire? Miksi koemme, että meidän on välttämätöntä ja moraalisesti oikein nousta kapinaan elämän puolesta ja miten ajattelemme onnistuvamme?

Jos et ole vielä osallistunut Sukupuuttopuheeseen, nyt on helppo hetki tehdä niin. Avaat vain netin oikeaan aikaan. Puhe voimaannuttaa ymmärtämään, että emme voi valita maailmaa jossa elämme, mutta voimme valita miten elämme siinä.

Ilmasto- ja ympäristöhätätila, keskustelu klo 20:00-21:15

Osallistumistiedot tulossa myöhemmin, seuraa Wireä / Faceboookia

Sukupuuttopuheen jälkilöylyt. Jälkikeskustelu on suunnattu kaikille; heille jotka vasta osallistuivat puheeseen, samoin kuin heille joille sen sisältö on ollut jo pidempään tuttu. Keskustelu on fasilitoitu.


PERJANTAI 8.5.

Jyväskylän virtuaalinen uusien ilta klo 17–19

Linkki tapahtumaan: https://meet.elokapina.fi/jkluusienilta

Tervetuloa Elokapinan Jyväskylän paikallisryhmän uusien iltaan! Puoli vuotta täyttänyt paikallisryhmä on aina avoin uusille jäsenille, ja uusien ilta on ollut monille kapinallisimme luonteva tapa tulla mukaan. Iltaan kuuluu toisiimme tutustumista, infopaketti Elokapinasta ja paikallisryhmästämme, yhteistä ideointia ja rentoa olemista mukavassa seurassa. Uusien iltaan tuleminen ei sido mihinkään, voit tulla paikalle avoimin mielin.

Elokapinan kansalaiskokous-demo: Uusien talousjärjestelmien kuvitteluilta klo 17-20

Linkin keskusteluun löydät myöhemmin FB-tapahtumasta!

Koronavirus on haastanut olemassa olevan talousjärjestelmän kestävyyden ja järjestelmän horjuminen on luonut epävakautta ympäri maailmaa. Ilmastonmuutos tuo mukanaan vielä suurempia haasteita. Nykyinen talousjärjestelmä on vaikuttanut ja vaikuttaa tulevaisuudessa ilmastomuutokseen. Se perustuu jatkuvan kasvun malliin, joka uhkaa koko ihmiskunnan ja yhteiskunnan jatkuvuutta. Nykyinen talousjärjestelmä voi ajautua vielä pahempaan kriisiin ilmastonmuutoksen edetessä. Yhtä tärkeää kuin ilmastomuutoksen torjuminen, on sellaisen talousjärjestelmän ja yhteiskunnan kuvitteleminen, jossa ilmasto, ympäristö ja biodiversiteetti eivät olisi uhattuna.

Osallistu yhdessä muiden kanssa uusien talousjärjestelmien kuvitteluun. Luodaan yhdessä visioita tasa-arvoisesta ja kestävään talouteen perustuvasta yhteiskunnasta. Tämä keskustelu toimii avauksena keskustelulle uusista talousjärjestelmistä Elokapinan sisällä sekä kansalaiskokous-konseptin tuomiseksi osaksi toimintaamme. Alustuksen jälkeen siirrymme pienryhmiin keskustelemaan, joten suosittelemme liittymään mukaan ajoissa!


LAUANTAI 9.5.

Infopuhelu: Näin perustat Elokapinan paikallisryhmän!

Kello 11-12:30 osoitteessa: https://meet.elokapina.fi/paikallisryhmainfo

Paikallisryhmät ovat merkityksellinen osa Elokapinan organismia ja kapinan levittämistä niin aktioiden maanlaajuisen toteuttamisen, yhteisön rakentamisen kuin vallan hajauttamisenkin näkökulmista. Paikallisryhmän perustamiseen voi ryhtyä kuka tahansa Elokapinan toimintaperiaatteisiin ja muutosvaatimuksiin sitoutuva, joten jos toiminta Elokapinassa kiinnostaa ja asuinpaikkasi on muualla kuin Helsingissä, Espoossa, Turussa, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä, Rovaniemellä, Oulussa, Joensuussa tai Vaasassa, on tämä info sinua varten.

Puhelun aikana tutustutaan Elokapinaan liikkeenä, käydään läpi sen ytimessä olevat toimintaperiaatteet ja muutosvaatimukset sekä tarkastellaan erityisesti paikallisryhmiä osana Elokapinan elävää organismia. Lisäksi luvassa on käytännönläheistä keskustelua porukan kokoamiseen, paikallisryhmän perustamiseen ja toiminnan ensiaskeliin liittyen. Lopussa on mahdollisuus sopia tapaamisaika uusien paikallisryhmien tukihenkilön kanssa ja laittaa näin paikallisryhmän perustaminen saman tien liikkeelle.

Uusien iltapäivä klo 14-16

Nähdään lauantaina osoitteessa https://meet.elokapina.fi/uusienilta

Oletko kiinnostunut kapinoimaan elämän puolesta? Elokapinan uusien iltapäivässä tutustutaan Elokapinan tapoihin kapinoida, vaatimuksiin ja arvoihin sekä työryhmiin. Voit kysyä Elokapinan toiminnasta jo pidempään mukana olleilta kapinallisilta. Halutessasi pääset heti mukaan kapinoimaan, mutta uusien iltapäivään osallistuminen ei sido mihinkään. Tapahtuma järjestetään videoyhteyden välityksellä. Jos et ole aikaisemmin käyttänyt Jitsiä, lue pikaohjeet täältä: frama.link/jitsiohje

EN: This event is in Finnish. Newcomers’ event in English on Sunday 14-16!

Utopiakahvila klo 16-18

Keskustelu tapahtuu Zoomissa, yhteystiedot alempana.

Onko sinulla idea siitä, millainen hyvä yhteiskunta on? Jaa se! Kehittele sitä lisää hyvässä seurassa! Ideoiden ei tarvitse olla valmiita, konkreettisia tai realistisia, vaan ennemminkin haluamme unelmoida luovasti yhdessä. Keskustelussa on alustus, ja käytämme menetelmänä Empathy Caféta, jossa pienryhmissä vuorotellen kerromme utopioistamme, peilaamme toisten, ja välillä vain kuuntelemme.
(Lisätietoja:http://www.empathycircle.com/how-to-empathy-circle)

Tule mukaan jo 15 min aiemmin, etenkin jos olet epävarma Zoomin käytöstä. Keskustelun jo alettua siihen ei voi enää liittyä.Tapahtuma on avoin kaikille, FB-tapahtuma tulossa myöhemmin! Tapahtuman kieli / kielet valikoituu osallistujien mukaan.

Elokapinan leffaklubi

Klo 19-21.30 osoitteessa: https://meet.elokapina.fi/elokapinanleffaklubi

Tervetuloa Elokapinan dokkariklubiin! Katsomme yhdessä myöhemmin ilmoitettavan dokumenttielokuvan. Katsojat voivat reaaliaikaisesti kommentoida chatissa ikäänkuin kavereille leffakatsomossa. Elokuvan jälkeen on aikaa keskustelulle sen herättämistä tunteista ja ajatuksista.


SUNNUNTAI 10.5.

Sissipuutarhurin aamu

Tänään äitienpäivänä haluamme konkreettisesti ajatella ja kunnioittaa Äiti Maata ja Luontoäitiä :slight_smile: Tapahtuma on vielä vaiheessa, lisätietoa lähempänä Wiressä tai jo nyt voi ottaa yhteyttä @outin (Helsinki).

XR Finland: Newcomers’ event in English 14-16

See you on Sunday here https://meet.elokapina.fi/uusienilta

Are you interested in rebelling for life? On newcomers’ evening you get to know Extinction Rebellion’s ways of rebel, our demands and values and working groups. You can also ask anything about Extinction Rebellion. If you want, you can join the rebellion right away, but you can also come just to get to know about Extinction Rebellion. If you haven’t used Jitsi before, read a short guide here: frama.link/jitsiguide

Kapinavisiokeskustelu klo 19:00-21:30

Osallistu osoitteessa: https://meet.elokapina.fi/kapinavisiokeskustelu

Elokapinan tavoite on valtava: muuttaa sivilisaatiomme tuhoisa kehityssuunta ja kääntää kurssi kohti turvallisempaa ja oikeudenmukaisempaa maailmaa. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää massiivisia järjestelmätason muutoksia yhteiskunnissa. Näiden aikaansaaminen taas vaatii ennennäkemättömän mittaluokan toimintaa: miljoonia ihmisiä ja globaalia kansannousua.

Miten saamme tuhansia kaduille? Miten saamme suuren yleisön ymmärryksen puolellemme? Miten pystymme kommunikoimaan siitä, että tässä kaikessa on kyse paljon suuremmista asioista kuin siitä, että maalaamme seinää tai estämme autoja liikkumasta? Ja miten muistutamme siitä, että ei ainoastaan punaisen valon aktion toteuttajilla ole merkityksellinen tehtävä kapinassa, vaan että me kaikki olemme yhtä olennaisia?

Nyt on pakko kerätä rohkeutta, alkaa luottaa toisiimme ja astua epämukavuusalueelle ja toimia.

Tule keskustelemaan näistä aiheista Visioviikolla Elokapinan sisäiseen Kapinavisiokeskusteluun!

Elon iltajooga klo 19-20

Jooga osoitteessa https://meet.elokapina.fi/jooga

Tunti on rauhoittava, rentouttava ja sopii kaikille. Ota mukaan pari tyynyä ja viltti/peitto/huivi tueksi. Tässä lempeän rauhoittavassa harjoituksessa luomme tilaa omaan läsnäoloon pysähtymiselle ja rauhoittumiselle. Teemme avaavia ja rauhoittavia liikkeitä, jotka tukevat tulevan yön lepoa.

Elokapina esittää: iltasatu ilmastoahdistuneille klo 20-21

Linkki streamiin julkaistaan Elokapina Jyväskylän FB-sivulla.

Rohkea pikku naali jättää kotitunturinsa ja lähtee etelään etsimään kadonnutta talvea. Matkalla naali kohtaa lukuisia muita eläimiä, kuten unettomuudesta kärsivän karhun ja äänekkään joukon mölysammakoita, joiden elämän talvettomuus on kääntänyt päälaelleen. Jotta talvi saadaan pelastettua, naalin on yhdistettävä voimansa muiden eläinten kanssa ja kohdattava kukas muukaan kuin ihminen.


Tule mukaan toimintaan!

Elokapinan toimintaan voit tulla mukaan myös Visioviikon jälkeen! Tervetuloa tapaamisiin ja uusien iltoihin (tällä hetkellä kokoonnumme videokokousten avulla) tai auta netin kautta! Voit tsekata oman alueesi tapahtumat, tapaamiset ja kokoukset “Elokapina paikkakunnan nimi”-muotoiselta Facebook-sivulta tai nettisivujemme kalenterista.

Jos paikkakuntasi tietoja ei löydy tai siellä ei vielä ole paikallisryhmää, ota meihin yhteyttä messengerissä tai sähköpostitse info@elokapina.me tai xrfinland@protonmail.com.

Meillä on runsaasti erilaista, organismimme kannalta olennaisen tärkeää sähköisesti tapahtuvaa toimintaa, johon otamme ilolla apua vastaan. Ota yhteyttä ja tule mukaan toimintaan!

TERVETULOA MUKAAN!

Yhdessä kapinoiden elämän puolesta, kohti uutta normaalia,

Elokapinan Visioviikon viestintätiimi